Moskva hrozí Kyjevu arbitrážou, ak jej v decembri nezaplatí dlh

Rusko sa obráti na arbitrážne súdy, ak mu Ukrajina nesplatí včas dlh. Povedal to v utorok televízii Rossija-1 ruský minister financií Anton Siluanov.

14.04.2015 18:00
debata (5)

Moskva koncom minulého roka požičala Kyjevu tri miliardy dolárov prostredníctvom kúpy dlhopisov, ktoré sú splatné v decembri.

Rusko minulý mesiac oznámilo, že nebude od Ukrajiny žiadať predčasné splatenie dlhopisov. Minister Siluanov predtým oznámil, že Rusko sa nepripojí k chystanej reštrukturalizácii ukrajinského dlhu.

Ukrajinská vláda začala v marci rokovania so súkromnými veriteľmi o zmiernení záťaže svojho zahraničného dlhu a vyzvala Rusko k účasti na týchto rozhovoroch. Kyjev uviedol, že bude v rámci reštrukturalizácie požadovať predĺženie splatnosti svojich dlhopisov aj zníženie nominálnej hodnoty dlhopisov a úrokov.

Reštrukturalizácia dlhu je súčasťou záchranného programu pre Ukrajinu v objeme 40 miliárd USD, ktorý nedávno schválil krajine Medzinárodný menový fond. Výmenou dlhu chce vláda ušetriť viac ako 15 miliárd USD a do roku 2020 znížiť pomer štátneho dlhu k hrubému domácemu produktu pod 71 percent zo súčasných 100 percent.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina