Grécko rokuje s veriteľmi aj počas víkendu

Zástupcovia Grécka a medzinárodných veriteľov budú cez víkend pokračovať v rokovaniach o podobe gréckych reforiem, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie zostávajúcich peňazí z medzinárodného záchranného programu.

11.04.2015 10:18
debata

Hovorkyňa Európskej komisie uviedla, že rokovania už priniesla určité pokroky.

Šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling v piatok podľa agentúry DPA uviedol, že najnovšie finančné problémy Grécka nemajú vplyv na zvyšok eurozóny. „Napriek najnovšej neistote okolo Grécka sú reakcie finančných trhov obmedzené. Nedochádza k žiadnemu prenosu (finančných ťažkostí) na iné členské krajiny eurozóny,“ vyhlásil.

Eurozóna koncom marca súhlasila so štvormesačnom predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Silne zadlžená krajina pritom tieto peniaze nutne potrebuje na odvrátenie hrozby platobnej neschopnosti.

Grécko začiatkom apríla predložilo 26-stránkový zoznam reforiem, podľa zástupcov medzinárodných veriteľov sú však Atény príliš optimistické ohľadom rozpočtových príjmov a vyhýbajú sa kľúčovým problémom súvisiacim s dôchodkovým systémom a trhom práce.

Námestníci ministrov financií eurozóny preto podľa médií dali v stredu gréckej vláde šesť pracovných dní na prepracovanie zoznamu. Údajne tak chcú zabezpečiť, aby bolo možné 24. apríla na zasadnutí ministrov financií eurozóny dosiahnuť dohodu o uvoľnení zostávajúcich peňazí zo záchranného programu.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o úverovú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna