Podľa S&P je Ukrajina bližšie k bankrotu, zhoršila jej rating

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's v piatok znížila úverový rating Ukrajiny hlbšie do podradného pásma z doterajšej známky CCC- na stupeň CC.

10.04.2015 21:13
debata (54)

Agentúra sa domnieva, že Ukrajina prakticky určite nebude schopná splácať svoj dlh v zahraničnej mene. Varovala tiež, že by rating mohla znovu zhoršiť.

„Negatívny výhľad odráža zhoršujúce sa makroekonomické podmienky a rastúci tlak na finančný sektor, práve tak ako naše presvedčenie, že neschopnosť Ukrajiny plniť svoje záväzky v zahraničnej mene je prakticky nevyhnutná,“ uviedli podľa agentúry Bloomberg analytici S&P v sprievodnom oznámení.

Ukrajinská vláda sa snaží dohodnúť na reštrukturalizácii svojho dlhu. Dúfa, že rokovania so zahraničnými veriteľmi sa jej podarí uzavrieť do konca mája. Niektorí veritelia ale odmietajú vládny návrh reštrukturalizácie, ktorý počíta okrem iného s odpisom hodnoty dlhopisov, teda s odpustením časti dlhu.

Reštrukturalizácia dlhu je súčasťou záchranného programu pre Ukrajinu v objeme 40 miliárd USD, ktorý nedávno schválil krajine Medzinárodný menový fond (MMF). Ten môže požičiavať peniaze Ukrajine iba za predpokladu, že jej dlh je udržateľný.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému subjektu požičiavať a na podmienky pôžičky.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Standard & Poor's #Ukrajina