Akcie Slovak Telekomu idú na dve burzy

Aj bežní Slováci si onedlho budú môcť kúpiť akcie Slovak Telekomu (ST), najväčšieho poskytovateľa integrovaných telekomunikačných služieb na Slovensku. Fond národného majetku (FNM) bude predávať 49 percent akcií pomocou rôznych sprostredkovateľov na bratislavskej a londýnskej burze.

09.04.2015 16:00
debata (3)
zväčšiť
Slovak Telekom, graf

Hodnota podielu sa v minulosti odhadovala asi na miliardu eur, ale teraz sa špekuluje o nižšej cene. Akcie chcela predať ešte Radičovej vláda. Dôvodom je, že nemecký Deutsche Telekom, ktorý sprivatizoval 51 percent akcií ST v roku 2000, nechce vyplácať dividendy zo zisku. Telekom profituje najmä z mobilnej komunikácie, ale patria mu aj pevné linky.

Prevod štátneho podielu v spoločnosti Slovak Telekom schválila vláda ešte v polovici februára. Počas včerajška prešiel podiel spoločnosti bezodplatne na Fond národného majetku. Najbližšie dni majú ukázať, akým spôsobom si klienti akcie budú môcť kúpiť.

To, že FNM chce svoje akcie predať, oznámil samotný Slovak Telekom. Podľa zverejnených informácií ponuka bude zahŕňať verejnú ponuku investorom v Slovenskej republike a Českej republike a predaj inštitucionálnym investorom.

„Spoločnosť Deutsche Telekom nepredáva žiadne akcie v ponuke a vyjadrila úmysel ponechať si svoj podiel 51 percent v spoločnosti Slovak Telekom,“ poznamenal podľa agentúry SITA telekomunikačný operátor. Telekom spresnil, že konkrétne pôjde o hlavný trh bratislavskej burzy cenných papierov a globálne depozitné certifikáty sa budú ponúkať na Londýnskej burze cenných papierov.

Podľa dokumentu schváleného vládou bude každému súkromnému investorovi, a teda fyzickej osobe v rámci SR, poskytnutá zľava vo výške piatich percent s celkovou hodnotou akcií maximálne 10-tisíc eur. Podmienkou je včasné odoslanie objednávky na kúpu akcií. Na koho sa prípadní záujemcovia o akcie majú obrátiť, momentálne hovorkyňa Fondu národného majetku Miriam Žiaková povedať nevie. „Máme vo štvrtok stretnutie ohľadom ďalšieho postupu pri predaji,“ povedala.

„Informáciu o päťpercentnej zľave vnímame ako marketingový ťah. Je tam totiž klauzula, že ak investor akcie kúpi, nemôže s nimi manipulovať 18 mesiacov. Pritom ešte ani nevieme, aké budú ceny akcií. Z akej sumy dostaneme zľavu piatich percent,“ hovorí analytik TRIM Broker Peter Greguš, ktorý dodáva, že takýto postup v zahraničí nie je bežný najmä pre malých investorov. Na druhej strane môže byť kúpa akcií príležitosťou na zhodnotenie úspor, keďže tržby Slovak Telekomu vlani dosiahli 768 miliónov eur.

Prevod by chcela vláda zrealizovať počas prvého polroka tohto roku. Vyjadrenia jednotlivých zástupcov, ako použiť získané peniaze, sa rôznia. Minister hospodárstva Pavol Pavlis nedávno povedal, že peniaze z predaja by chceli použiť na posilnenie štátu v Slovenských elektrárňach, ale časť by mohla byť použitá aj na oddlženie krajiny.

Prioritou Ministerstva financií (MF) SR je použiť peniaze z predaja 49-percentného podielu v spoločnosti Slovak Telekom na zníženie dlhu. „Hovorím to preto, lebo si myslím, že je to správne a hovorím to preto, že ma zaväzuje program stability aj schválený štátny rozpočet,“ povedal podľa SITA v stredu po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír. Šéf rezortu financií zároveň ubezpečil, že podľa zákona ministerstvo a minister financií musia spomínané prostriedky použiť na zníženie dlhu. O inom použití musí podľa Kažimíra rozhodnúť vláda a parlament.

Podľa bývalého štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Martina Chrena zo strany SKOK by bolo ideálne peniaze použiť na zníženie dlhu. „Nákup podielu v elektrárňach by sa nemusel vyplatiť vzhľadom na problém rozostavaných Mochoviec,“ reagoval Chren. Taliansky Enel momentálne predáva 66 percent akcií v Slovenských elektrárňach, v ktorých má štát od privatizácie v roku 2006 34-percentný podiel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Slovak Telekom