Grécko dostalo šesť pracovných dní na úpravu reforiem

Námestníci ministrov financií eurozóny dali Aténam šesť pracovných dní na prepracovanie zoznamu reforiem.

09.04.2015 12:41
debata (3)

Chcú tak zabezpečiť, aby bolo možné 24. apríla dosiahnuť dohodu o uvoľnení zostávajúcich peňazí z medzinárodného záchranného programu pre Grécko. Informoval o tom vo štvrtok grécky denník Kathimerini. Obe strany sa podľa agentúry Reuters v stredu stretli v Bruseli.

Eurozóna koncom marca súhlasila so štvormesačnom predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Grécko začiatkom apríla predložilo 26-stránkový zoznam reforiem, podľa zástupcov medzinárodných veriteľov sú však Atény príliš optimistické ohľadom rozpočtových príjmov a vyhýbajú sa kľúčovým problémom súvisiacim s dôchodkovým systémom a trhom práce.

„Gréckej strane bolo poskytnutých šesť pracovných dní na prezentáciu návrhov, ktoré by veritelia mohli akceptovať,“ uviedol denník Kathimerini. V lotyšskom hlavnom meste Riga sa 24. apríla uskutoční zasadnutie euroskupiny, teda ministrov financií eurozóny. „Pri zasadnutí Euroskupiny 24. apríla sa už stopercentne dosiahne dohoda,“ povedal vo štvrtok grécky minister pre koordináciu vládnych aktivít Alekos Flamburaris.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a MMF o úverovú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

Vo štvrtok musí Grécko uhradiť MMF splátku vo výške približne 450 miliónov eur. Zdroje z gréckej vlády opakovane potvrdili, že krajina sumu zaplatí. „Žiadne starosti. Peniaze sú. Dnes ich pošleme,“ povedala agentúre DPA nemenovaná osoba z gréckeho ministerstva financií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna