MMF: Pre Ukrajinu je životne dôležité dohodnúť odpis dlhov do júna

Pre Ukrajinu je "životne dôležité", aby uzavrela dohodu so svojimi veriteľmi do júna, kedy bude Medzinárodný menový fond (MMF) hodnotiť záchranný program Ukrajiny v hodnote 17,5 mld. USD. Uviedol to v stredu MMF.

09.04.2015 09:00
debata (21)

Ukrajinskí predstavitelia si stanovili júnový termín na dokončenie reštrukturalizácie dlhu, ktorá je potrebná na zaplátanie finančnej diery vo výške 15 mld. USD v rámci programu od MMF. Mnohí analytici sú však skeptickí v tom, či sa podarí termín stihnúť.

„Je životne dôležité, aby Ukrajina dosiahla dohodu s veriteľmi v súlade s našimi troma kritériami a taktiež, aby to stihla pred naším hodnotením,“ povedal hovorca MMF Gerry Rice. "Chceme a očakávame výsledky,“ doplnil. MMF môže Ukrajine požičať len za predpokladu, že jej dlh bude „udržateľný“ a Kyjev bude schopný prostriedky splatiť a vyriešiť problémy s platobnou bilanciou.

Ukrajina musí splniť tri podmienky MMF. Musí vygenerovať prostriedky v hodnote 15 mld. USD, dostať dlh pod hranicu 71 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2020 a zabezpečiť, aby jej potreby financovania zostali v rokoch 2019 až 2025 v priemere na úrovni 10 % HDP.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina