Grécko vlani navštívilo rekordných 22 miliónov turistov

Grécku sa aj napriek ťažkostiam pre hlboko zadlženú ekonomiku darí lákať zahraničných turistov.

08.04.2015 15:06
debata

Vlani túto juhoeurópsku krajinu navštívilo rekordných 22 miliónov zahraničných návštevníkov. Oznámil to grécky štatistický úrad Elst. Predpokladá sa, že rekordne padne aj tento rok. Grécko totiž očakáva 22,5 milióna návštevníkov a 2,5 milióna turistov zúčastňujúcich sa výletných plavieb, napísal v stredu portál Kurier.at.

Minuloročný rekordný počet turistov je o 23 percent vyšší ako to bolo v takisto rekordnom roku 2013, čo podľa Kurier.at svedčí o tom, že zahraniční návštevníci sa terajších problémov v krajine nezľakli a naďalej chodia do populárnej turistickej destinácie. Pre Atény je turistické odvetvie mimoriadne dôležitým zdrojom peňazí, ktoré napĺňajú štátnu pokladnicu.

Grécko je podľa ELSTAT-u baštou nemeckých turistov, na celkovom počte majú podiel jedenásť percent. Po Nemcoch patria medzi najčastejších návštevníkov Briti, nasledujú Bulhari, Francúzi a Rusi. Zhruba 88 percent všetkých zahraničných turistov, ktorí Grécko vlani navštívili, pochádza z Európy vrátane Ruska.

Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Hospodárstvo naďalej zápasí s recesiou a s obrovským zadlžením. To sa v prvých rokoch krízy prejavilo aj na turistickom ruchu, v roku 2012 sa ale situácia stabilizovala a už v ďalšom roku krajina zaznamenla rekordnú návštevnosť. Prišlo 18 miliónov turistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #turizmus