Grécko žije od splátky k splátke, peniaze získava stále ťažšie

Grécko žije na pokladničných poukážkach. Polročné peniaze ho stoja dvakrát viac ako Portugalsko desaťročné dlhopisy. V apríli musí splatiť miliardy eur.

08.04.2015 14:46
debata (4)

Grécko v stredu predalo šesťmesačné pokladničné poukážky v hodnote 1,14 miliardy eur a peniazmi z tejto emisie pokryje splátku iných krátkodobých dlhopisov.

Zahraničných investorov, ktorí už odmietajú podieľať sa na refinancovaní gréckeho krátkodobého dlhu, nahradili domáce banky, ktoré museli zaplniť medzeru v sume 350 miliónov eur. Oznámilo to v stredu grécke ministerstvo financií.

Grécko teraz žije od jednej splátky dlhu k druhej a peniaze na ich pokrytie získava stále ťažšie. Na trh dlhodobých dlhopisov nemá prístup a oficiálni zahraniční veritelia mu odmietajú uvoľniť zvyšok financií zo záchranného balíka, kým sa s nimi vláda vedená radikálnou ľavicou nedohodne na dostatočnom programe reforiem.

Poukážky predala vláda rovnako ako pri marcovej aukcii za 2,97 percenta, čo bol ich najvyšší výnos za 11 mesiacov. Atény si tak teraz požičiavajú na pol roka takmer dvakrát drahšie, než si na desať rokov požičiava Portugalsko. To pritom v minulých rokoch spadlo do podobnej dlhovej krízy ako Grécko.

V apríli musí Grécko splatiť pokladničné poukážky v celkovom objeme 2,4 miliardy eur a 15. apríla ho čaká splátka miliardovej emisie trojmesačných poukážok. Vo štvrtok navyše musia Atény zaplatiť Medzinárodnému menovému fondu splátku zhruba 450 miliónov eur. Grécka vláda sa už MMF zaviazala, že splátku vyrovná včas, hoci sa v nej minulý týždeň objavili hlasy, že Atény by namiesto toho mohli tieto peniaze použiť na platy a dôchodky.

Pokladničné poukážky so splatnosťou maximálne do 12 mesiacov sú teraz jediným zdrojom úverov pre grécku vládu. Atény už ale tento rok dosiahli u týchto emisií limit, ktorý veritelia stanovili na 15 miliárd eur ročne.

Európska centrálna banka (ECB) odmieta grécke výzvy na zvýšenie tohto limitu a poukazuje na to, že zmluvy o Európskej únii zakazujú monetárne financovanie vlád. Grécke banky, ktoré sú takmer výlučnými kupcami vládnych poukážok, tak majú od ECB zakázané zvyšovať hodnotu emisií vo svojej držbe. Banky tieto poukážky využívajú ako zástavu pre refinančné úvery od ECB.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a MMF o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur. Eurozóna koncom februára predbežne súhlasila so štvormesačným predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Odhaduje sa, že ak Grécko nezíska ďalšiu pomoc, v prípade plnenia všetkých dlhových záväzkov sa mu minú peniaze 20. apríla.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna