Gréci budú vyšetrovať pomoc od únie a MMF

Grécki zákonodarcovia v utorok podporili založenie výboru, ktorý by preveril okolnosti, za ktorých sa Grécko dohodlo s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) na záchranných programoch v celkovej výške 240 miliárd eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

07.04.2015 13:33
debata (3)

Vzťahy medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi sú napäté. Grécko potrebuje ich peniaze, aby sa udržalo nad vodou. Prostriedky zo záchranného programu od medzinárodných veriteľov ale dostalo naposledy vlani v auguste. Zadlženej krajine sa teraz míňajú peniaze a snaží sa so svojimi veriteľmi dosiahnuť dohodu o požadovaných reformách, ktorá by zostávajúcu časť peňazí z medzinárodnej pomoci uvoľnila.

„Po piatich rokoch parlamentného ticha nad hlavnými otázkami, ktoré spôsobili túto katastrofu medzinárodnej finančnej pomoci, dnes zahajujeme postup, ktorý poskytne odpovede na otázky týkajúce sa gréckeho ľudu,“ povedal podľa Reuters zákonodarcom pred hlasovaním premiér Alexis Tsipras.

Vytvorenie výboru navrhla Tsiprasova ľavicová strana Syriza a jej koaličný partner, strana pravého stredu Nezávislí Gréci. Výbor sa bude zaoberať spôsobom, akým Grécko uzatvorilo dohody týkajúce sa medzinárodnej finančnej pomoci, a ďalšími otázkami spojenými s týmito dohodami a ich plnením. Medzi týmito bodmi je napríklad úprava rozpočtového deficitu pre rok 2009, ktorá odštartovala grécku rozpočtovú krízu, reštrukturalizácia dlhu z roku 2012 alebo rekapitalizácia gréckych bánk.

Bývalý grécky premiér a terajší opozičný predák Antonis Samaras Tsiprasovi vyčítal, že sa pokúša odviesť pozornosť verejnosti od pálčivých problémov, pred ktorými stojí domáca ekonomika.

Grécko v roku 2009 upravilo očakávaný rozpočtový deficit pre ten istý rok na 12,5 percenta výkonu ekonomiky, čo bol takmer dvojnásobok pôvodne očakávaného deficitu. Podľa vtedajšieho ministra financií vinu niesla hlavne predchádzajúca vláda, ktorá sa vraj dopustila manipulácií so štatistikou.

Vytvorenie podobného výboru bolo jedným z predvolebných sľubov súčasného gréckeho premiéra, ktorý je hlasným kritikom záchranných programov a nepopulárnych úsporných opatrení, ktorá bola s týmito programami spojená, zhoršila životnú úroveň obyvateľov a prehĺbila hospodársku recesiu. Z nej sa Grécko začalo vynárať v uplynulom roku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna