Gréci zrátali Nemcom účet za vojnu: 279 miliárd eur

Podľa námestníka gréckeho ministra financií Dimitrisa Mardasa dlhuje Nemecko Grécku ako reparácie za nacistickú okupáciu z druhej svetovej vojny takmer 279 miliárd eur. Mardas to v pondelok povedal pred parlamentnou komisiou zostavenou terajšou gréckou vládou premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorá sa má nemeckými reparáciami zaoberať.

07.04.2015 00:00
debata (30)

Emotívnu kampaň, požadujúcu vojnové odškodnenie, už niekoľko desaťročí vedú v Grécku tak vlády, ako aj občania. Atény ale doteraz neboli schopné celkové nároky vyčísliť.

Tsipras obviňuje Nemecko za utrpenie, ktorému musia Gréci čeliť ako následok rokovaní o splácaní úverov medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi.

Parlamentný výbor vznikol pred niekoľkými dňami. Zaoberá sa aj otázkou splatenia takzvanej okupačnej pôžičky, ktorú bezúročne získalo nacistické Nemecko od gréckej centrálnej banky. Podľa Mardasa jej terajšia hodnota je 10,3 miliardy eur.

Nemecko všetky snahy o odškodnenie odmieta s tým, že svoje záväzky v minulosti už splnilo. Napríklad v roku 1960 zaplatilo Aténam 115 miliónov nemeckých mariek. Požiadavka Atén je podľa nemeckej vlády len snahou odpútať pozornosť od vážnych finančných problémov, ktorým krajina čelí.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #vojna