Západné sankcie brzdia modernizáciu ruských rafinérií

Ruské ropné spoločnosti pre západné sankcie a nízke ceny ropy požiadali vládu, aby im povolila pomalší postup pri modernizácii ropných rafinérií.

04.04.2015 08:19
debata (15)

Firmy sa na programe modernizácie rafinérií v hodnote 55 miliárd dolárov dohodli s vládou v roku 2011, kedy Rusko pre nedostatok moderných rafinačných kapacít čelilo nedostatku benzínu, informovala agentúra Reuters.

„Pre sankcie a súvisiace finančné ťažkosti sa kontrakty (na modernizáciu rafinérie) odkladajú alebo zmrazujú,“ povedal šéf popredného ruského ropného a plynárenského inštitútu VNIPInefť Vladimir Kapustin. Práve tento inštitút na program modernizácie rafinérií dohliada.

„Firmy opäť žiadajú o úpravu časového harmonogramu modernizácie,“ uviedol Dmitrij Machonin z protimonopolného úradu FAS. Ruské ropné spoločnosti sa stretávajú s negatívnymi vplyvmi sankcií, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny pre jeho postup voči Ukrajine. Tieto sankcie obmedzujú ruským ťažiarom prístup k zahraničným pôžičkám aj k potrebným technológiám.

Kapustin upozornil, že zahraničné podniky pre obavy z porušovania sankcií odkladajú dodávky zariadení potrebných na modernizáciu rafinérií.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #sankcie