Ukrajinská ekonomika stále padá, obráti sa to koncom roka

Ukrajinská ekonomika bude počas väčšej časti tohto roka pokračovať v ťažkom prepade, rast sa vráti až v poslednom štvrťroku. Predpovedala to vo štvrtok ukrajinská centrálna banka.

02.04.2015 18:19
hrivna, Ukrajina, Kyjev Foto:
Ilustračné foto
debata (65)

Vlani sa hrubý domáci produkt Ukrajiny prepadol o 6,8 percenta pod tlakom politických otrasov, finančných ťažkostí a povstania separatistov v priemyselných regiónoch na východe krajiny.

V prvom štvrťroku banka čaká medzikvartálny prepad o 15 percent, teda rovnakým tempom ako v poslednom štvrťroku minulého roka. V ďalších dvoch kvartáloch sa pokles bude postupne spomaľovať na 10,2 percenta a 5,7 percenta. V závere roka by mala ekonomika zaznamenať dvojpercentný rast, uviedla banka podľa agentúry Reuters.

Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že ukrajinské hospodárstvo v celom tomto roku klesne o 5,5 percenta. Očakáva, že krajina bude rásť až v budúcom roku.

Ukrajina v marci dostala od MMF prvých päť miliárd dolárov z dohodnutého úverového programu, ktorý má Kyjevu pomôcť odvrátiť štátny bankrot. Program je rozdelený do štyroch rokov a jeho celkový objem dosahuje zhruba 17,5 miliardy dolárov. Pôžička od MMF má otvoriť cestu k úverom od iných zahraničných veriteľov a celková pomoc by tak v priebehu nasledujúcich štyroch rokov mala dosiahnuť až 40 miliárd dolárov.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ukrajina