V nedeľu nenakúpite, v pondelok len niekde

Na Veľkú noc si nechceme od všedných povinností oddýchnuť len my, ale aj ľudia, ktorí sú nám k dispozícii takmer nepretržite.

02.04.2015 15:00
Veľká noc, obchod, predaj, dieťa Foto: ,
Pri nákupoch cez sviatky treba myslieť na to, že v nedeľu sú obchody zatvorené úplne a v pondelok sčasti.
debata (3)

Cez sviatky jari treba počítať s tým, že niektoré obchody, banky či pošta budú zatvorené. Lekárne v okresných mestách, ktoré majú pohotovosť, budú pacientom vydávať lieky aj počas voľna.

Veľká noc najviac ovplyvní otvárací čas obchodov a obchodných centier. Podľa Ľubomíra Drahovského z agentúry pre prieskum trhu Terno budú prevádzky praskať vo švíkoch hlavne vo štvrtok a sobotu, lebo ľudia chcú mať pred sviatkami čerstvé potraviny.

Keďže zákon zakazuje predaj na Veľkonočnú nedeľu, nakupovanie tradičných čokoládových zajacov by ste si nemali nechať na poslednú chvíľu.

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Na prázdne obchody v tento deň upozorňuje aj manažérka komunikácie Zuzana Lošáková z Tesca. „V nedeľu budú všetky obchody Tesco na Slovensku zatvorené. V pondelok Tesco otvorí všetky svoje obchody o ôsmej ráno podľa normálnych otváracích hodín,“ potvrdila Lošáková.

Do soboty budú obchody najväčšieho reťazca otvorené podľa štandardných otváracích hodín okrem hypermarketov, ktoré vtedy zatvoria už o desiatej hodine večer. Výnimku počas sviatkov predstavujú aj obchodné domy v Košiciach, Nitre, Prešove a Žiline, ktoré budú v nedeľu i pondelok zatvorené.

V pondelok bude otvorený napríklad aj bratislavský obchodný dom MY, ktorý je zákazníkom k dispozícii od desiatej hodiny.

Obchodné domy Tesco potešia gazdinky aj na Veľký piatok, pretože nakupovať môžu vo všetkých mestách od siedmej ráno do siedmej večer, v Košiciach dokonca o hodinu dlhšie.

Veľká noc ovplyvní reťazec Kaufland len v nedeľu, ale výslužku pre kúpačov tu v pondelok zoženiete. To však nemožno povedať o Lidli, ktorý bude v oba dni zatvorený.

V prípade Coop Jednoty sa na supermarkety nespoliehajte v nedeľu, v pondelok bude ich otváracia doba závisieť od konkrétneho regiónu, na dedinách zvyčajne len doobeda. Vo Veľký piatok budú menšie predajne Coop Jednoty otvorené tiež dopoludnia.

Čo ľudia zvyčajne kupujú? Na veľkonočnom stole nesmú chýbať obľúbené pochutiny, ako sú vajíčka či šunka. O tom, že Slováci si na tradície potrpia, svedčí neraz obsah ich nákupných košíkov.

„Cez Veľkú noc je zvýšený záujem hlavne o údeniny, vajíčka, mliečne produkty a, samozrejme. sladkosti,“ vymenúva Drahovský.

Sviatkovať sa chystajú aj ľudia, ktorí pracujú v bankách a na pošte. Červené dátumy v kalendári zdôrazňuje hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová a ľuďom, ktorí posielajú tradičné veľkonočné pozdravy, odporúča využiť ich služby najneskôr vo štvrtok.

„Štvrtok je posledným dňom, kedy budeme doručovať listy pred Veľkonočným pondelkom,“ hovorí Pondelová. V piatok budú otvorené pobočky v niektorých obchodných centrách, pričom v pondelok si môžu svoju zásielku vyzdvihnúť len nakupujúci Bratislavčania, keďže otvorené budú pošty v obchodných strediskách hlavného mesta.

Isté obmedzenia treba brať do úvahy tiež v prípade bánk. Väčšina finančných domov bude totiž počas celých sviatkov zatvorená, ale svoje služby budú sprostredkúvať vo vybraných obchodných centrách.

Klienti VÚB banky si budú môcť vložiť peniaze na účet v pobočkách obchodných centier v piatok i sobotu, v Tatra banke aj v pondelok.

Otváracie hodiny najväčšej slovenskej banky ozrejmuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. „Na Veľký piatok a Bielu sobotu budeme mať otvorené vybrané pobočky v nákupných centrách. Všetky pobočky budú zatvorené počas nedele a Veľkonočného pondelka. Ľudia však budú môcť využiť na platenie internetbanking a mobilné aplikácie a posielať peniaze z pohodlia domova,“ uzatvára Cesnaková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc