Kyjev dostal od Moskvy lepšiu cenu. Plyn z únie je teraz drahší

Ruský plynárenský gigant Gazprom a ukrajinská štátna plynárenská firma Naftogaz podpísali zmluvu o dodávkach plynu na Ukrajinu v druhom štvrťroku.

02.04.2015 07:33
debata (200)

Cena bola stanovená na 248 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je menej, než Ukrajina platila v prvom štvrťroku. Uviedla to ruská agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského ministerstva pre energetiku a uhoľný priemysel.

Všetky ostatné podmienky sú podľa tlačového odboru ministerstva rovnaké, ako podmienky tzv. zimného balíka.

Minister Volodymyr Demčyšyn vo vyhlásení upozornil, že Ukrajina má teraz ekonomicky rozumnú cenu, ktorá je nižšia, ako cena za spätné dodávky ruského plynu z európskych krajín. Aj keď sa dohoda vzťahuje len na druhý štvrťrok, umožní to Ukrajine ušetriť za plyn pre jesenné a zimné obdobie. Ukrajina sa tiež bude snažiť dohodnúť podobné podmienky v dlhodobej zmluve.

Ukrajina sa teraz snaží s Ruskom vyjednať zmluvu o dodávkach do marca budúceho roka a dúfa, že sa podarí dokument podpísať do polovice mesiaca.

Rusko vlani v júni prestalo Kyjevu dodávať plyn pre spory o cenu a pre dlhy, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúce ruské dodávky. Zásobovanie Gazprom obnovil až vďaka októbrovej dohode o „zimnom cenovom balíku“. Podľa tejto dohody Ukrajinci platili za plyn 329 USD za 1000 metrov kubických a za dodávky museli platiť vopred. Rusko pôvodne požadovalo, aby v druhom štvrťroku Ukrajina platila 348 dolárov za 1000 metrov kubických.

Spotreba plynu na Ukrajine sa obvykle pohybuje okolo 50 miliárd kubických metrov ročne. Zhruba polovicu spotreby je krajina schopná uspokojiť z vlastných zdrojov, zvyšok tvorí dovoz, predovšetkým z Ruska. Podľa údajov ukrajinskej štátnej spoločnosti Ukrtransgaz mal vlani ruský plyn na celkovej spotrebe podiel 36 percent a plyn z domácich zdrojov 51 percent. Zvyšných 13 percent tvoril plyn dovážaný z Európskej únie. Ukrajina odoberá plyn z Poľska, zo Slovenska a z Maďarska prostredníctvom spätných dodávok ruského plynu.

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina