Česká národná banka bude brániť posilneniu koruny

Banková rada ČNB podľa oslovených analytikov nechá na svojom štvrtkovom zasadnutí záväzok udržiavať korunu nad hranicou 27 korún za euro bezo zmeny.

22.03.2015 13:53
debata

Zároveň ekonómovia očakávajú slovnú reakciu centrálnej banky na posilňujúcu korunu, ktorá sa v posledných dňoch uvedenej hranici priblížila. Posilňujúci kurz koruny komentovali členovia bankovej rady už v uplynulých dňoch. V piatok koruna uzatvárala na 27,47 Kč za euro.

Ekonómovia zároveň upozornili, že v prípade ohrozenia hranice 27 Kč/EUR pristúpi banka k intervencii na devízovom trhu. O samotnej intervencii na trhu pritom nemusí už banková rada rozhodovať. „Naši obchodníci majú k takémuto kroku inštrukcie,“ uviedol predtým guvernér ČNB Miroslav Singer. ČNB deklarovala, že neskončí používanie kurzu ako nástroja menovej politiky skôr ako v druhom polroku 2016.

„Nasledujúce zasadnutie ČNB bude zaujímavé hlavne kvôli korune a jej tendenciám posilňovať,“ uviedol analytik Home Credit Michal Kozub. Podľa neho ČNB bude hlavne slovne intervenovať a zdôrazňovať, že nemieni porušiť svoj záväzok.

„Tým by mala vyslať jasný signál, že s prelomením hranice za žiadnych okolností nepočíta. Rokovanie ČNB tak bude hlavne o slovnej intervencii a ubezpečení, že intervencie sa rozhodne nekončia,“ dodal.

Vzhľadom na nedávne posilnenie koruny voči euru až pod hranicu 27,30 Kč/EUR dôjde pravdepodobne zo strany centrálnej banky k potvrdeniu intervenčného záväzku. „Hranice intervencií, teda kurz 27 korún za euro, by sa ale meniť nemala,“ uviedol analytik GE Money Bank Petra Gapko.

„Posun hladiny záväzku na slabšie úrovne, než je 27 korún za euro, je v tejto chvíli nepravdepodobný,“ uviedol hlavný ekonóm Roklen Lukáš Kovanda.

Rokovanie ČNB žiadnu zmenu v nastavení menovej politiky neprinesie ani podľa hlavného ekonóma ING Jakuba Seidler. „Domáca ekonomika sa vyvíja priaznivo a rozhodne sa nenapĺňajú scenáre, ktorými ČNB na svojom februárovom rokovaní podmienila prípadný ďalší zásah,“ uviedol.

Vzhľadom na to, že ČNB má pri bránení hladiny 27 korún za euro v podstate neobmedzené možnosti, je podľa hlavného ekonóma Komerční banky Jana Vejmělku pravdepodobnosť výraznejšieho prelomenia tejto hladiny extrémne nízka. „Naopak, blížiaca sa dividendová sezóna môže kurz od tejto úrovne vzdialiť,“ uviedol.

Analytici tento týždeň uviedli, že sa špekulanti budú snažiť v súvislosti s posilňovaním koruny testovať hranicu 27 korún za euro v najbližších týždňoch alebo v čase nízkej aktivity na trhu, teda v letných mesiacoch. ČNB ale nebude mať podľa nich problém zabrániť posilneniu koruny pod túto hranicu.

Devízové ​​intervencie spustila ČNB v novembri 2013. Na trhu centrálna banka pôsobila len niekoľko dní a nakúpila devízy v hodnote zhruba 200 miliárd korún, teda asi sedem miliárd eur. Následne kurz nad 27 korunami za euro držal trh.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna