Ukrajinská ekonomika vlani klesla o 6,8 %

Ukrajinský hrubý domáci produkt (HDP) sa v minulom roku zmenšil o 6,8 % po tom, ako v roku 2013 hospodárstvo krajiny stagnovalo.

20.03.2015 14:25
debata (8)

Informoval o tom v piatok štatistický úrad Ukrajiny. Dôvodom ekonomického poklesu sú finančné náklady na konflikt s proruskými separatistami vo východných priemyselných regiónoch. Ukrajinský štatistický úrad zároveň revidoval údaje o poklese HDP v štvrtom kvartáli vlaňajška. Uviedol, že ekonomika sa v období októbra až decembra zmenšila o 14,8 %. Predošlý odhad naznačoval jej pokles o 15,2 %.

Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý pre Ukrajinu schválil program finančnej pomoci v sume 17,5 mld. USD, prognózuje, že ekonomika krajiny sa v tomto roku zmenší o 5,5 %. Hospodársky rast na Ukrajine sa podľa MMF obnoví na budúci rok. Fond však upozornil, že snaha o obnovenie finančnej stability čelí „mimoriadne vysokým“ rizikám v prípade pokračovania bojov.

Lídri Európskej únie sa vo štvrtok dohodli, že ekonomické sankcie uvalené na Rusko zostanú v platnosti, kým sa úplne nezrealizuje mierová dohoda. Fakticky to znamená, že sankcie budú platiť do konca tohto roka. Mierová dohoda z Minsku totiž predpokladá, že Ukrajina bude mať do konca roka úplne pod kontrolou svoje hranice.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ukrajina