Námestník daniarov: Na tabule hanby sme ešte nedozreli

Daniari sú mimoriadne dôležití pri riešení príjmovej nerovnosti. Bohatí totiž často bohatnú na tom, že na rozdiel od chudobnejších neplatia dane. Ukázala to aj kauza prania špinavých peňazí cez HSBC banku. Kauzu vyšetruje aj slovenská daňová kobra, ale priebeh zatiaľ nechce komentovať. Ak štát daňové úniky zníži, peniaze môže lepšie prerozdeliť. Možných opatrení je viacero. V Taliansku pred viac ako dvoma rokmi zaviedol štát tzv. tabule hanby. Tie vešajú daniari pred každý obchod, ktorý sa dopustil krátenia daní. U nás Finančná správa takouto cestou zatiaľ ísť nechce. Daniel Čech, generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej Finančnej správy, v rozhovore pre Pravdu hovorí, že dostatočným trestom pre previnilcov bude prelomenie daňového tajomstva.

19.03.2015 18:00
Daniel Čech Foto: ,
Daňová kobra pracuje aj na zozname účtov v HSBC banke, výsledky ale zatiaľ nezverejní, hovorí námestník na Finančnej správe Daniel Čech.
debata (10)

Daňové tajomstvo sa dá prelomiť pri registračných pokladniciach. Doteraz ste to však neurobili. Prečo?
V blízkej budúcnosti budeme informovať verejnosť o tom, ktorým obchodníkom sme dali návrh na odobratie živnostenského oprávnenia. Odpoveď na vašu otázku teda je, že sa ešte len chystáme prelomiť daňové tajomstvo v prípade daňových subjektov, ktoré si neplnili svoju povinnosť pri odvádzaní dane z pridanej hodnoty. Doteraz sme vykonávali rozsiahle kontroly.

Kedy malo prísť k porušeniam u obchodníkov?
K pochybeniam prišlo počas minulého roka. Chceme zverejniť mená konkrétnych spoločností.

O akú oblasť podnikania ide?
Ide o známe maloobchodné siete v Bratislave aj na východe Slovenska, konkrétne v Košiciach. Ale je to celoslovenský problém. Porušovateľov máme veľa aj v Prešove alebo v Nitre.

Návrh na odobratie živnostenského oprávnenia však nie je možné dať pri prvom porušení.
Podávame ho v prípade, že ide o opakované porušenie zákona.

Veľké obchodné reťazce sa tam nenachádzajú?
Nie. Zrejme sme ich „vycvičili“ už pri bločkovej lotérii, a preto si dávajú väčší pozor. Sú pod drobnohľadom nielen daniarov, ale najmä zákazníkov, keďže zaregistrované bločky v národnej bločkovej lotérii pochádzajú predovšetkým z veľkých obchodných reťazcov. To znamená, že ak zákazník nevie prihlásiť bloček, je podozrenie, že nespĺňa všetky zákonom stanovené podmienky. Preto prichádzalo a stále prichádza veľa podnetov od ľudí, ktorí sú našimi "externými " kontrolórmi v tomto prípade. Veľké obchodné reťazce práve z tohto dôvodu zažili za uplynulý rok veľa daňových kontrol. Možno sa mohlo zdať, že pozornosť daniarov sa sústredila predovšetkým na ne, ale sledovali sme aj tie menšie. A práve tie sa ukázali ako rizikové.

Neobávate sa v prípade prelomenia daňového tajomstva súdnych sporov?
Budeme zverejňovať iba tie firmy, kde máme právoplatné rozhodnutie o uložení pokuty. Rozhodne však chceme konkretizovať, ktorí sú tí najväčší porušovatelia pravidiel, a ktorí sa vyhýbajú daňovej povinnosti. Dnes je okrem pokút a právneho postihu dôležité mať aj „mediálnu hanbu“.

V Chorvátsku či v Taliansku funguje systém, na základe ktorého ak daniari prídu na to, že podnik nevydáva bločky, alebo vydáva falošné bločky, teda v preklade neodvádza štátu DPH, musí mať aj po uložení pokuty vo svojej prevádzke vyvesený počas jedného mesiaca oznam, že porušoval zákon.
Áno, ide o oznam s rozmermi 50 × 50 cm, ktorý musia mať porušovatelia pravidiel umiestnený v prevádzke, aby to zákazníci videli. Každý, kto potom do podniku príde, si už na dverách všimne, že ide o kvázi daňových podvodníkov. Niektorí zákazníci si tak môžu rozmyslieť, či u daného obchodníka nakúpia, alebo či sa tam pôjdu najesť.

To nechcete na Slovensku zaviesť?
Rozprávali sme sa o tom na Finančnej správe, ale naša spoločnosť ešte na to nie je pripravená.

Prečo si to myslíte?
O téme daňových podvodov na registračných pokladniciach sa začalo intenzívnejšie hovoriť len pred dvoma rokmi, kedy sme to dostali do povedomia ľudí cez bločkovú lotériu. Dovtedy sa veľmi neriešilo, že štátu ročne na DPH z registračných pokladníc uniká 150 miliónov eur. Neriešilo sa ani to, ako niektorí obchodníci obchádzajú zákony, ako nevydávajú bločky alebo falšujú údaje vo fiskálnych pamätiach pokladníc. Myslím, že s postupným online napojením pokladníc by sme mohli uvažovať aj o takých postihoch, ako je vyvesenie oznámenia o krátení daní na dvere danej prevádzky, aby to zákazníci videli.

V Taliansku zaviedli aj postihy pre ľudí, ktorí si nezoberú bloček. Polícia ich ešte niekoľko metrov od prevádzky, kde urobia napríklad nákup, môže skontrolovať, či majú aj bloček, a ak nie, tak aj im ako zákazníkom môže dať pokutu. U nás by to nepomohlo?
Uvažujeme aj nad týmto návrhom. Aj v Českej republike sa o tom len teraz nedávno viedla diskusia. Myslím, že by to tiež prispelo k riešeniu nevydávania bločkov z registračných pokladníc. Zatiaľ sme zaviedli opatrenia ako pokuta na mieste, ktorú ak neuhradia, tak majú obchodníci zákaz predaja na 48 hodín.

Už ste mali aj takýto prípad?
Zatiaľ nie, pretože pod hrozbou zatvorenia prevádzky na 48 hodín všetci zaplatili.

Pri registračných pokladniciach sa zvýšila efektivita kontrol. Ktoré opatrenia k tomu prispeli?
Aktuálne robíme zhruba 1 500 kontrol mesačne. A to aj vďaka tomu, že sme rozšírili kompetenciu kontroly ERP (elektronická registračná pokladnica, pozn. red.) na colníkov. Dovtedy to robili len daňové úrady. To, že sme sa tak posunuli v prípade odhaľovania podvodov na ERP, je veľká zásluha colníkov, ktorí v tom za posledné obdobie výrazne pomohli. Aktuálne máme 1¤500 daňových kontrolórov a približne 800 colníkov, ktorí sa venujú kontrolám ERP. Colníci majú nonstop služby, vďaka tomu sú kontroly nepredvídateľné. Chodia na kontroly v skupinách, vo večerných hodinách, cez víkendy, na rôzne akcie, festivaly a podujatia. K vyššej efektivite prispela určite aj bločková lotéria, ktorá zmenila pohľad ľudí na celú problematiku. Ak zákazníci teraz dostanú falošný bloček, teda taký, ktorý nie je uvedený vo fiskálnej pamäti ERP, tak na to finančnú správu upozornia. Už si uvedomujú, že ak takýto podnikateľ neodvedie DPH, neokráda štát, ale práve ich samotných. Toto sa oproti minulosti výrazne zmenilo. Vidíme to aj na poklese nálezov pri kontrolách ERP.

Ako sa dajú využiť bločky prihlásené do bločkovej lotérie na daňovú kontrolu?
Tak, že sme aktuálne schopní prísť k obchodníkovi, vytiahnuť dáta z fiskálnej pokladnice a porovnať ich s bločkami, ktoré máme k dispozícii z bločkovej lotérie. Robíme to pravidelne. Podvod vieme dnes odhaliť rýchlo a pomerne jednoducho. Mali sme aj prípady, že išlo len o zlyhanie techniky na strane obchodníka, ale väčšinou ide o plánovaný podvod, ktorý sme dnes schopní lepšie a rýchlejšie odhaliť a preukázať.

Od začiatku apríla spúšťate virtuálne registračné pokladnice. Aký je dôvod ich zavedenia?
Od apríla sa rušia výnimky pri používaní registračných pokladníc. Vydávať bločky budú mať povinnosť už napríklad aj lekári, notári či kaderníčky a holiči. Tí obchodníci a poskytovatelia služieb, ktorí vydajú za mesiac do 1¤000 registračných bločkov, budú môcť využiť virtuálnu registračnú pokladnicu. Online aplikácia je bezplatne k dispozícii na stránke Finančnej správy. Napríklad ak je lekár z menšej dediny a nemá veľa pacientov, je preňho výhodnejšie používať virtuálnu pokladnicu a nemusí si kupovať drahú klasickú registračnú pokladnicu.

Ako to bude fungovať v praxi?
Ak má napríklad lekár v ambulancii počítač s tlačiarňou, stiahne si do počítača či smartfónu mobilnú aplikáciu a bločky môže tlačiť klasicky ako teraz recepty pre pacientov. Virtuálna pokladnica je vlastne bezplatný online program, ktorý bude bezplatne prevádzkovať Finančná správa. V prípade, že podnikateľ nemá klasickú tlačiareň, môže si dokúpiť mobilnú tlačiareň a cez telefón môže vydávať zákazníkom bločky. Odhadujeme, že od apríla by mohli virtuálnu registračnú pokladnicu využívať tisícky podnikateľov.

Najmä malí živnostníci opravári nemajú napríklad smartfóny a cena prenosnej tlačiarne v hodnote 70 eur, ktorú uvádzate ako najlacnejšiu alternatívu, sa veľmi na trhu zohnať nedá.
Základom využitia virtuálnej registračnej pokladnice je klasický webový prehliadač. To znamená, že si nepotrebujem kúpiť inú tlačiareň, akú v obchode mám, nepotrebujem ani nový smartfón. Každý lekár má už v ambulancii počítač a tlačiareň.

Ale živnostník, ktorý chodí opravovať práčky, asi ťažko.
Virtuálna pokladnica je možnosť, ktorú ponúkame, nie nutnosť. Ale ak si to zrátajú, je to podstatne výhodnejšie, ako by si kupovali klasickú registračnú pokladnicu. Tá je jednak oveľa drahšia, k tomu musí prirátať aj servis, ktorý je v prípade virtuálnej pokladnice zadarmo, a hlavne, nemusí vláčiť so sebou veľkú pokladnicu, ale má všetko v mobile.

Smeruje to k postupnej elektronizácii pokladníc?
Postupne by malo dôjsť k celkovej obmene registračných pokladníc na trhu. Pre efektívny boj s daňovými podvodmi v spotrebe je nevyhnutné, aby v budúcnosti prešli na tento systém všetci, ktorí prijímajú hotovosť, keďže cez virtuálne pokladnice máme lepší prehľad o všetkých transakciách. V momente vydania bločku zákazníkovi sa nám daná transakcia zobrazí a zaeviduje v online systéme, uvidíme, či bol bloček hneď zaregistrovaný, či nedošlo k jeho následnému stornovaniu zo strany obchodníka a či nedošlo ku kráteniu daní. Podnikatelia využívajúci virtuálnu registračnú pokladnicu sa pred nami doslova odhalia. Tí poctiví sa nemajú čoho báť a za to im sľubujeme menej daňových kontrol.

Môžu používať virtuálnu pokladnicu všetci obchodníci?
Od marca sa môžu zaregistrovať na používanie virtuálnej pokladnice len tí, čo vypadnú zo zoznamu výnimiek pri používaní registračných pokladníc alebo začínajúci podnikatelia, ktorí ešte dosiaľ nevyužívali registračné pokladnice. Od nového roka budú môcť prejsť na virtuálnu registračnú pokladnicu aj ostatní obchodníci. Chceli by sme aj navýšiť maximálny počet bločkov, ktoré môžu za mesiac vydať. Teraz je limit na 1 000 bločkov mesačne.

Daniel Čech (37)

pôsobí vo funkcii generálneho riaditeľa sekcie daňovej a colnej od júna 2012. Pred nástupom na Finančnú správu pracoval na vysokých manažérskych postoch v obchodných spoločnostiach na Slovensku a v Českej republike. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa