Sociálna poisťovňa odporúča II. pilier len dobre zarábajúcim

Aby mal druhý pilier pre sporiteľa zmysel, mal by sporiť podľa Sociálnej poisťovne aspoň 25 rokov a mať príjmy vyššie ako je priemerná mzda.

17.03.2015 15:09
Sociálna poisťovňa, dôchodok, sociálna,... Foto:
debata (11)

„Tí, čo sú bez príjmu alebo tí, čo majú nepravidelný príjem, tí, ktorí zarábajú do výšky priemernej mzdy (aktuálne je to 858 eur), si pravdepodobne v druhom pilieri nenašetria viac, ako keby mali dôchodok len z prvého piliera,“ uviedol hovorca SP Peter Višváder. Mali by preto podľa neho zvážiť odporúčanie vystúpiť z druhého piliera. Poisťovňa však priznáva, že tieto odporúčania platia pri zachovaní parametrov nastavených v prvom a druhom pilieri v súčasnosti.

Rizikovou skupinou sú podľa SP aj tí, ktorých príjem je 1 až 1,25-násobok priemernej mzdy (od 858 eur do 1 072,50 eura). „Šancu na vyšší dôchodok ako iba zo Sociálnej poisťovne majú sporitelia s príjmom nad 1,25-násobok priemernej mzdy (nad 1 072,50 eur),“ tvrdí Višváder. Dôležitá je podľa poisťovne aj predpokladaná dĺžka sporenia v druhom pilieri, resp. vek sporiteľa. Pre ľudí nad 45 rokov veku platí podľa poisťovne odporúčanie vystúpiť z druhého piliera. „Rizikovou skupinou z hľadiska dĺžky sporenia sú ľudia od 41 do 45 rokov, najmä vo vzťahu k príjmom. Na vyšší dôchodok ako iba zo Sociálnej poisťovne majú šancu mladší ľudia do 40 rokov veku,“ upozorňuje hovorca poisťovne.

Ak sa sporiteľ rozhodne z druhého piliera vystúpiť, dôchodková správcovská spoločnosť jeho penzijné úspory prevedie do Sociálnej poisťovne a obdobie v druhom pilieri sa mu započíta do dôchodku tak, ako by v druhom pilieri nikdy nebol. Urobiť tak môže vyplnením tlačiva Oznámenie sporiteľa nebyť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, ktoré si môže stiahnuť z webovej stránky www.socpoist.sk, alebo ho získa pri návšteve pobočky Sociálnej poisťovne.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier