Účty v banke HSBC mali známi slovenskí podnikatelia, športovci, modelky

Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky už má na stole zoznam slovenských klientov švajčiarskej pobočky banky HSBC. Nachádza sa na ňom 25 mien a medzi nimi sú známi podnikatelia, športovci, lekári či modelky.

11.03.2015 15:44
debata (97)

Stavy na jednotlivých účtoch sú aj v sume 3,5 milióna eur, potvrdil prezident daniarov František Imrecze. Medzi menami sa nachádzajú známi podnikatelia, športovci, lekári či modelky.

„Tento zoznam sme si boli prevziať osobne, pretože ide o citlivú informáciu,“ poznamenal Imrecze.

Finančná správa začne skutočnosti zo zoznamu preverovať v spolupráci s daňovou kobrou. Materiál získala finančná správa s pomocou Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky.

Viac informácií zo zoznamu nie je možné zverejniť, nakoľko skutočnosti na ňom uvedené sú daňovým tajomstvom, uvádza sa v stanovisku Finančného riaditeľstva SR.

Údaje o slovenských klientoch pochádzajú z rokov 2005 a 2006. Imrecze upozornil, že na Slovensku napríklad pre daňovú kontrolu daňových poplatníkov platí päťročná premlčacia lehota. To znamená, že staršie transakcie už daňoví kontrolóri nemôžu preveriť.

HSBC ako najväčšia európska banka čelí vo viacerých štátoch vyšetrovaniu z prania špinavých peňazí. „Odhaľovanie prania špinavých peňazí a daňových únikov je spoločným bojom všetkých štátov Európskej únie. Francúzsko preto pošle Slovensku všetky informácie o účtoch Slovákov v HSBC banke,“ povedal pred niekoľkými dňami francúzsky minister financií Michel Sapin.

Švajčiarska pobočka banky HSBC sa dostala do podozrenia v roku 2007, keď jej bývalý zamestnanec a IT expert Hervé Falciani nelegálne získal údaje o klientoch a o rok neskôr ich poskytol francúzskym úradom. Za odhalením kauzy HSBC je tiež práca desiatok investigatívnych novinárov, ktorí vlani overovali údaje získané denníkom Le Monde a výsledky svojej práce zverejnili aj na internete.

O poskytnutie zoznamu slovenských klientov HSBC, ktorí môžu byť spojení s praním špinavých peňazí, požiadal prezident finančnej správy František Imrecze generálneho riaditeľa Generálneho riaditeľstva verejných financií Francúzska v prvej polovici februára. Finančná správa vtedy informovala, že týmto prípadom sa bude vzhľadom na jeho závažnosť zaoberať daňová kobra, teda zástupcovia polície, Generálnej prokuratúry a finančnej správy.

Britská banka HSBC Holdings Plc priznala pochybenia svojej švajčiarskej pobočky, ktorá pomáhala bohatým klientom vyhýbať sa daniam a zatajovať majetok v hodnote miliónov dolárov. Médiá citovali dokumenty, ktoré získali od Medzinárodného konzorcia investigatívnych žurnalistov (ICIJ).

Švajčiarska pobočka HSBC podľa nich bežne umožňovala klientom vyberať značnú hotovosť, a to často v zahraničných menách, ktoré neboli vo Švajčiarsku potrebné. HSBC zároveň klientom ponúkala projekty, ktoré pravdepodobne umožňovali bohatým klientom vyhnúť sa európskym daniam, a s niektorými uzatvorila dôverné dohody so zámerom zatajiť účty pred domácimi daňovými úradmi, dodal denník The Guardian.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #banka HSBC