Západoslovenská distribučná nesúhlasí s kritikou Bruselu

S kritikou Európskej komisie, ktorá sa týka sieťových poplatkov za prevádzkovanie energetických sietí na Slovensku, nesúhlasí okrem samotného Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) ani spoločnosť Západoslovenská distribučná.

09.03.2015 10:08
debata

Jej člen predstavenstva a vedúci úseku regulácie Marián Kapec v rozhovore pre portál vEnergetike.sk upozornil na to, že porovnania Eurostatu v problematike sieťových poplatkov, ktoré kritizuje komisia, nezohľadňujú rozdielne mechanizmy podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energií, respektíve nákladov, ktoré vznikajú vo všeobecnom hospodárskom záujme.

"Na Slovensku podnikatelia aj domácnosti platia rovnakú tarifu za prevádzkovanie systému, podobne ako v krajinách, kde je reflektovaná podpora výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energií, vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla, výroba elektriny z domáceho uhlia a náklady operátora trhu, a to vo výške 21,82 eur za každú megawatthodinu spotrebovanej elektriny. Existujú však krajiny, kde je podpora obnoviteľných zdrojov energií úplne alebo čiastočne financovaná aj zo štátneho rozpočtu. Zároveň existujú krajiny, kde je rozdielna záťaž pre domácnosti a pre podnikateľov kvôli zachovaniu konkurencieschop­nosti priemyslu,“ uviedol Kapec.

Podľa národnej správy o Slovensku, ktorú zverejnila pred vyše dvoma týždňami EK, vysoké poplatky za prevádzku energetických sietí stanovené ÚRSO stále brzdia konkurencieschop­nosť slovenských firiem. "Podľa údajov Eurostatu, sieťové poplatky stanovené regulátorom sieťových odvetví tak pre priemysel, ako aj pre domácnosti, patria medzi najvyššie v Európskej únii. Slovensko je jedným z troch členských štátov, kde sieťové poplatky pre priemyselných odberateľov sú vyššie ako náklady na dodávku energií,“ konštatuje sa v správe, podľa ktorej boli sieťové poplatky pre priemyselných odberateľov na Slovensku druhé najvyššie v únii.

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO #Západoslovenská distribučná