Eurozóna vraj rokuje o tretej vlne pomoci pre Grécko

Eurozóna rokuje o treťom záchrannom programe pre Grécko v objeme 30 až 50 miliárd eur. Uviedol to španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos. Hovorkyňa Jeroena Dijsselbloema, šéfa Euroskupiny však túto informáciu poprela.

03.03.2015 09:39
debata (3)

„Ministri financií eurozóny nerokujú o treťom záchrannom programe,“ uviedla hovorkyňa. Grécky premiér Alexis Tsipras už v piatok odmietol, že jeho krajina bude potrebovať ďalší medzinárodný program.

O treťom záchrannom balíku pre Grécko sa nehovorí. V pondelok to vyhlásil aj šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "O tom nie sú žiadne rozhovory,“ vyhlásil Juncker.

Luis de Guindos v pondelok povedal, že nový záchranný plán pre Grécko bude zahŕňať flexibilnejšie podmienky. Zároveň uviedol, že Grécko nemá inú alternatívu ako je podpora z Európy.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch vo výške 240 miliárd eur. Druhý záchranný program mal vypršať na konci februára. Atény sa však dohodli na jeho predĺžení o štyri mesiace, a odvrátili tak hroziaci kolaps bankového sektora.

Grécky premiér Alexis Tsipras odmietol tretí záchranný program už v piatok. "Niektorí stavili na tretí záchranný program, na možnosť tretieho programu v júni tohto roku. Veľmi sa ospravedlňujem, ale týchto ľudí znovu sklamem,“ povedal grécky premiér.

Tsipras postavil svoj volebný úspech na kritike záchranných programov. Výmenou za úverovú pomoc totiž muselo Grécko zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľov.

V rámci dohody o predĺžení záchranného programu musel Tsipras ustúpiť od niektorých kľúčových sľubov, ktoré urobil počas volebnej kampane. Ak Grécko program úspešne dokončí, dostane od medzinárodných veriteľov zvyšných 7,2 miliardy eur.

Grécko napriek predĺženiu programu čelí bezprostredným finančným problémom. Podľa agentúry Reuters sa predpokladá, že tamojšej vláde sa najneskôr do konca marca minie hotovosť. Dijsselbloem v rozhovore s denníkom Financial Times uviedol, že medzinárodní veritelia by mohli Aténam vyplatiť časť zostávajúcich peňazí už počas marca, ak Grécko začne zavádzať požadované reformy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna