Ukrajinská hrivna pokračuje v páde

Kurz ukrajinskej hrivny v pondelok pre pokračujúce boje na východe krajiny spadol voči doláru o ďalších desať percent na nové minimum.

23.02.2015 16:30
debata (38)

Ukrajinská centrálna banka v záujme ochrany meny prikročila k ďalšiemu sprísneniu pravidiel pre nákupy devíz na dovoz, uviedla agentúra Reuters.

Ukrajinská mena popoludní oslabila o 10,3 percenta na 39,51 hrivny za dolár. V minulom roku hrivna stratila 50 percent a od začiatku tohto roka stratila už 40 percent, najmä v reakcii na to, že centrálna banka naznačila prechod k voľne plávajúcemu kurzu. V posledných dňoch mena stráca pre pokračujúci konflikt v Donbase, ktorý vyvoláva na trhu obavy z krachu dohody o prímerí z Minsku.

Súhlas centrálnej banky teraz budú potrebovať všetky platby za dovozy vopred nad 50 000 dolárov a dovozcovia s kontraktmi presahujúcimi pol milióna dolárov budú musieť predložiť akreditívy od solídnych zahraničných bánk. Finančné ústavy budú mať zakázané požičiavať firmám hrivny za účelom nákupov cudzích mien, uviedla centrálna banka.

„Nedovolíme, aby sa situácia vymkla kontrole,“ vyhlásila guvernérka banky Valerija Hontarevová. Dodala že pre ďalšie oslabovanie hrivny nie sú žiadne zásadné dôvody.

Centrálna banka začiatkom februára prudko zvýšila úrokové sadzby, aby odvrátila finančný kolaps krajiny a obmedzila infláciu. Zároveň ale zrušila svoje devízové ​​aukcie, ktorými kontrolovala kurz meny, na čo trh zareagoval prudkým znehodnotením hrivny. Banka ale poprela, že zrušenie aukcií znamená nastolenie úplne plávajúceho kurzu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #hrivna