Kažimír o Grécku: Našli sme spoločnú reč

Máme dohodu na ktorú všetci čakali. Takto reagoval na piatkovú dohodu Grécka s ministrami financií krajín eurozóny šéf slovenského rezortu Peter Kažimír.

20.02.2015 23:53
debata (5)

„Našli sme spoločnú reč, ako pokračovať ďalej nasledujúce štyri mesiace,“ skonštatoval. Ako uviedol, táto „cestovná mapa“ vytvára priestor na úspešné ukončenie programu a v tomto prechodnom období pripraviť novy reformný plán pre Grécko, spoločne s Gréckom.

„Grécka vláda žiadala o čas a priestor, dostali ich. Teraz je rad na nich a majú jasnú domácu úlohu, prísť s balíkom reformných opatrení, ktorý bude musieť následne odobriť Európska centrálna banka, Európska komisia a Medzinárodný menový fond,“ uviedol Kažimír.

Ako minister financií zdôraznil, kľúčová podmienka, ktorú si kládlo Slovensko, bola splnená. "Grécko sa politicky zaviazalo splatiť všetkým svojim veriteľom všetky záväzky v plnej výške a načas,“ uzavrel Kažimír.

Predstavitelia gréckej vlády sa zaviazali, že nezavedú v krajine žiadne reformy, ktoré by mali negatívny dopad na štátny rozpočet. V pondelok tiež predložia predbežný zoznam opatrení, ktoré plánujú zaviesť. Medzinárodný úverový program sa tak predĺži o štyri mesiace.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna