Akcie sú na 7-ročnom maxime, trhy EÚ veria v dohodu s Grékmi

Európske akcie v stredu posilňujú a za ich rastom je očakávanie, že Atény sa dohodnú s medzinárodnými veriteľmi na spôsobe riešenia svojho dlhu.

18.02.2015 15:37
debata (1)

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 sa tak vyšplhal na nové sedemročné maximum. K jeho rastu veľkou mierou prispeli grécke banky, napríklad Piraeus a National Bank of Greece.

Nová grécka vláda potvrdila, že plánuje v stredu požiadať eurozónu o predĺženie finančnej pomoci. Stále však nie je jasné, či chce akceptovať skôr dohodnuté podmienky záchranného programu, ako požaduje predovšetkým Nemecko.

Index FTSEurofirst 300 vykazoval okolo poludnia nárast o pol percenta na viac ako 1512 bodov. Dostal sa tak na najvyššiu úroveň od začiatku roka 2008. Index aténskej burzy si pripisoval zhruba percento, silný rast zaznamenali aj akciové trhy v Taliansku a Španielsku.

„Hoci politická situácia v Grécku zostáva rozkolísaná, ekonomická a finančná situácia je pod väčšou kontrolou,“ povedal agentúre Reuters analytik Andreas Clenow zo spoločnosti ACIES Asset Management.

Spevňujú napríklad akcie francúzskej banky Crédit Agricole, a to vďaka tomu, že jej štvrťročný zisk prekonal očakávania analytikov. Nahor zamierili aj akcie talianskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Eni. Firma síce zaznamenala prudký pokles celoročného zisku, zároveň však uviedla, že zvýši dividendu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #burza