Španieli odkázali Grékom: Požičali sme vám 26 miliárd, chceme ich späť

Španielsko v minulosti poskytlo Grécku pôžičku vo výške 26 miliárd eur, hoci prechádzalo rovnako vážnou krízou ako Grécko. Preto nepripadá do úvahy, aby sa táto suma zmazala. Podľa agentúry AFP to v piatok oznámil španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos.

13.02.2015 19:53
debata (40)

Madrid poskytol spomenutú sumu v rámci medzinárodného záchranného programu, na základe ktorého dostali Atény od roku 2010 od svojich európskych partnerov a Medzinárodného menového fondu (MMF) prisľúbené spolu 240 miliárd eur.

Nová grécka vláda, ktorá sa dostala k moci koncom januára a ktorú ovláda strana radikálnej ľavice Syriza, volá po zásadnom oddlžení krajiny. Zdôvodňuje to tým, že nemá šancu tento dlh nikdy splatiť.

Uvedených 26 miliárd eur predstavuje približne to, čo Španielsko zaplatí za rok na dávkach pre nezamestnaných, povedal minister. Miera nezamestnanosti v Španielsku je dlhodobo nadpriemerná a teraz sa pohybuje okolo 23 percent. Madrid si navyše musel túto sumu sám požičať za oveľa vyšší úrok, než v akom mu ho v súčasnosti spláca Grécko.

Španielsko logicky trvá na tom, že mu treba tento dlh zaplatiť. Existujú krajné medze, ktoré nemožno prekročiť, dodal de Guindos v reakcii na zámery gréckej vlády.

Minister tiež upozornil, že španielske firmy a banky nemajú v Grécku v súčasnosti prakticky žiadne investície, takže Madrid svoju pôžičkou Aténam nesledoval v tomto ohľade svoje záujmy. Tých 26 miliárd je dôkazom úplnej solidarity Španielska s Gréckom, povedal.

Španielsko a Portugalsko, ktoré sotva vyšli z vážnej hospodárskej krízy za cenu tvrdých úsporných opatrení výmenou rovnako za medzinárodnú pomoc, sledujú zámery novej gréckej vlády veľmi kriticky. Samotné Španielsko si muselo požičať vyše 40 miliárd eur na podporu svojho bankového sektora a teraz ich musí tvrdo splácať.

Španielskej vláde ľudovcov tiež vadí, že sa grécka Syriza priatelí so španielskym protestným ľavicovým hnutím Podemos, ktoré získava v prieskumoch verejnej mienky na sile a chcelo by na konci roka uspieť vo voľbách.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Španielsko #eurozóna