Správa o dohode v Minsku posilnila ruské akcie

Ruské aktíva posilnili po správe o tom, že na rokovaniach v Minsku sa dosiahla dohoda o zastavení bojov na východnej Ukrajine.

12.02.2015 16:14
debata

Štvrtkové oživenie rubľa však bolo iba chvíľkové, keďže podľa dílerov na ruskom devízovom trhu vzrástli nákupy zahraničných mien. Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, vzrástol o vyše 4 % na 866 bodov a index MICEX, ktorý je denominovaný v rubľoch, stúpol o 2,5 % na 1 806 bodov.

Účastníci summitu v Minsku, na ktorom sa stretli lídri Ukrajiny, Ruska, Nemecka, Francúzska a zástupcovia proruských separatistov bojujúcich na východe Ukrajiny, uviedli, že od 15. februára začne platiť prímerie. Rubeľ po tejto správe najprv posilnil, ale do 11:40 GMT ustúpil na úroveň 65,69 RUB/USD, čiže oproti stredajšej uzatváracej hodnote bol slabší o zhruba 0,7 %.

Hodnotu ruských aktív vo štvrtok podporilo aj to, že cena londýnskej ropy Brent sa zvýšila o 2 % a posnula s k hranicu 56 USD za barel. Náladu na trhu zlepšila aj informácia o tom, že ruská ropná spoločnosť Rosnefť splatila 7 mld. USD zo svojho dvojročného preklenovacieho úveru. Rosnefť pritom povedal, že splátku uhradil bez toho, aby nakupoval zahraničné meny na trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #Rusko