Banka HSBC bola práčkou čiernych peňazí, tvrdia investigatívni novinári

Švajčiarska vetva britskej banky HSBC dlhé roky pomáhala svojim bohatým klientom vyhýbať sa plateniu daní a spravovala čierne kontá desiatkam tisíc zákazníkov z celého sveta, vrátane zločincov a obchodníkov so zbraňami, ale aj známych podnikateľov, politikov a celebrít.

09.02.2015 17:15
banka, HSBC Foto: ,
Švajčiarska vetva britskej banky HSBC podľa investigatívnych novinárov dlhé roky pomáhala svojim bohatým klientom vyhýbať sa plateniu daní.
debata (13)

Vyplýva to z výsledkov investigatívnej práce desiatok novinárov, ktorí od minulého roka overovali údaje získané francúzskym denníkom Le Monde a svoje reportáže teraz zverejnili. Na zozname majiteľov účtov sú aj českí a slovenskí občania.

Majiteľov z Českej republiky bola v sledovanom období zhruba desiatka, uviedlo v súhrne zverejnenom na internete Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ). ICIJ takisto spočítalo, že v rokoch 2006 a 2007 existovalo u švajčiarskej HSBC 208 účtov spojených nejakým spôsobom s Českou republikou a na nich bolo uložených celkovo 104,6 milióna dolárov.

V prípade Slovenska to bolo 147 účtov v celkovej výške 48,7 milióna dolárov.

Nie je ale jasné, akú časť týchto účtov mali českí či slovenskí majitelia, ani to, či s týmito účtami boli spojené nejaké neprávosti. Celkovo si tieto kontá otvorilo 91 osôb spojených nejako s Českom; 12 percent z nich malo českú národnosť alebo český pas. Najbohatší z týchto 91 klientov mal na účtoch 13,9 milióna dolárov. Slovenských klientov bolo 60, najbohatší klient mal na účtoch 10,5 milióna dolárov. Slovenský pas alebo národnosť malo 10 % z nich.

Škandál odštartoval únik dát

Škandál okolo banky HSBC sa rozhorel v roku 2007, kedy jej bývalý zamestnanec, IT expert Hervé Falciani, nelegálne získal údaje o klientoch a účtoch. Tie o rok neskôr postúpil francúzskym úradom, ktoré celú záležitosť s podozrením na daňové úniky začali vyšetrovať. Venovali sa ale iba francúzskym menám na zozname a v roku 2010 odovzdali ďalším krajinám dôverné zoznamy ich občanov, klientov HSBC, ktorí sa tiež mohli dopustiť daňových deliktov.

Tento zoznam, pomenovaný podľa vtedajšej francúzskej ministerky financií Christine Lagardeovej, spôsobil rozruch napríklad v Grécku, Španielsku, Spojených štátoch, Belgicku či Argentíne.

V USA, Francúzsku, Belgicku a v Argentíne teraz HSBC čelí trestnému vyšetrovaniu. Belgický sudca v pondelok oznámil, že zvažuje uvalenie medzinárodného zatykača na členov vedenia finančnej inštitúcie, pretože banka vraj pri vyšetrovaní nespolupracuje.

Hoci niektoré podrobnosti zo zoznamu klientov unikli počas rokov na verejnosť, celkový obraz o systéme obchádzania daňových povinností pod taktovkou švajčiarskych bankárov vyšiel najavo až teraz, napísal denník Le Monde. Tomu nemenovaný zdroj odovzdal informácie o kontách vlani a jeho vedenie sa rozhodlo poskytnúť ich aj kolegom.

Novinári nahradili vyšetrovateľov

Údaje z rokov 2006 a 2007 skúmali novinári zo 46 krajín sveta, koordinovaní ICIJ. Zistili, že v tej dobe pretieklo sledovanými kontami 180 miliárd eur. Len francúzski klienti si údajne vďaka HSBC v daňových rajoch uložili 5,7 miliardy eur. Francúzske úrady došli v roku 2013 k záveru, že 99 percent vlastníkov spomínaných kont sa vyhýbalo plateniu daní.

Podľa spravodajskej stanice BBC dokumenty obsahujú údaje o účtoch 106 000 klientov z 203 krajín, vrátane 7000 Britov.

Peniazi si ukladali politici aj mafiáni

Reportéri sa rozhodli odtajniť aj totožnosť niektorých klientov, medzi ktorými sú súčasní a bývalí politici z mnohých krajín vrátane Británie, Ruska, Ukrajiny, Rumunska, India či Mexika, ale tiež vysoko postavení pohlavári spriaznení s režimami zvrhnutého egyptského prezidenta Husního Mubaraka či terajšieho sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Okrem nich vraj služby britskej banky využívali aj pašeráci drog, obchodníci s diamantmi, známi podnikatelia a zločinci vrátane tých s napojením na teroristické organizácie. Na zozname ale figurujú aj športovci, herci, speváci a dediči bohatých rodín. Podľa Le Monde ide konkrétne napríklad o francúzskeho herca Gada Elmaleha, amerického herca Johna Malkovicha alebo marockého kráľa Muhammada VI.

Banka HSBC v nedeľu v oficiálnom vyhlásení priznala, že v jej švajčiarskej pobočke v minulosti dochádzalo k nezrovnalostiam. Pripustila, že práve táto pobočka mala o niečo nižšie štandardy ako materská inštitúcia.

Denník The Guardian napríklad upozornil, že klienti mohli zo švajčiarskej HSBC vyberať obrovské sumy v hotovosti v cudzích menách a že zamestnanci banky klientov lákali na možnosť vyhnúť sa plateniu daní. Vraj sľubovali mlčanlivosť a istotu, že ich domáce daňové úrady sa o existencii čiernych kont nič nedozvedia.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #HSBC