Grécko odíde z eurozóny, tvrdí exšéf Fed-u Greenspan

Grécko bude musieť odísť z eurozóny, tvrdí bývalý šéf americkej centrálnej banky (Fed) Alan Greenspan. Nevie si predstaviť, kto by zadlženému Grécku požičiaval. Uviedol to v rozhovore pre BBC.

08.02.2015 19:17
debata (17)

Nová grécka vláda vedená ľavicovým premiérom Alexisom Tsiprasom sa usiluje o zmenu podmienok medzinárodného záchranného programu. „Nemyslím si, že sa to vyrieši bez odchodu Grécka z eurozóny,“ povedal Greenspan, ktorý viedol Fed v rokoch 1987 až 2006.

Grécko tento týždeň požiadalo medzinárodných veriteľov o preklenovací podporný program do konca mája, aby malo čas na vyjednanie nových podmienok spolupráce. Predovšetkým Nemecko však trvá na tom, aby Gréci splnili to, k čomu sa v minulosti zaviazali.

„Domnievam sa, že (Grécko) nakoniec opustí (eurozónu),“ uviedol Greenspan. „Je len otázkou času, keď všetci pochopia, že odchod predstavuje tú najlepšiu stratégiu,“ dodal. Upozornil, že si nedokáže predstaviť spôsob pokračovanie eura, ak sa nepokročí v politickej integrácii členských krajín eurozóny.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch vo výške 240 miliárd eur. Výmenou za úverovú pomoc musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Alan Greenspan