Londýn vyzval Atény, aby boli v spore o dlh zodpovedné

Britský minister financií George Osborne v pondelok vyzval svojho gréckeho partnera Janisa Varufakisa, aby sa správal zodpovedne.

02.02.2015 19:09
George Osborne, Janis Varufakis Foto: ,
Britský minister financií George Osborne sa v pondelok 2. februára 2015 stretol s gréckym ministrom financií Janisom Varufakisom. Grécky minister navštevuje viaceré európske krajiny, aby si prediskutoval otázky ohľadom gréckeho dlhu.
debata (1)

Spor medzi Gréckom a eurozónou o grécky dlh označil Osborne po stretnutí s ministrom Varufakisom za „najväčšie riziko pre svetovú ekonomiku“. Návštevou v Londýne pokračovala Varufakisova európska diplomatická ofenzíva za presadenie plánu krajne ľavicovej gréckej vlády vyjednať s veriteľmi zmiernenie dlhovej záťaže.

„Vyzývam gréckeho ministra financií k zodpovednému rokovania. Je ale tiež dôležité, aby eurozóna mala lepší plán pre ekonomický rast a tvorbu pracovných miest,“ uviedol britský minister podľa agentúry Reuters.

„Viedli sme konštruktívnu diskusiu a je jasné, že konflikt medzi Gréckom a eurozónou je najväčším rizikom pre globálnu ekonomiku a rastúcou hrozbou pre britskú ekonomiku,“ povedal Osborne po stretnutí. „Musíme zabezpečiť, aby sme v Európe, rovnako ako v Británii, dali prednosť kompetentnému riešenie pred chaosom,“ dodal Osborne podľa agentúry Reuters.

Británia nie je členom eurozóny, ktorá požičala krachujúcemu Grécku zo „solidarity“ niekoľko stoviek miliárd eur, takže v rokovaniach krajín menovej únie o gréckom dlhu priamo figurovať nebude.

Grécky minister je optimista, Fíni skeptickí

Grécky minister v britskom televíznej stanici Channel 4 News povedal, že chce dúfať, že Európska centrálna banka (ECB) neurobí nič, čo by podkopalo Aténami navrhovanú dohodu o riešení gréckeho dlhu. Podľa neho „dohoda s eurozónou, ktorá vyrieši grécky problém raz a navždy, je otázkou hodín alebo dní“. Fínska centrálna banka, ktorá je členom menového systému eurozóny, už dala najavo svoju skepsu voči poskytovaniu ďalšej pomoci gréckym bankám.

Varufakis vyhlásil, že Grécko potrebuje mať pocit stability, aby sa zastavil odliv peňazí z jeho bánk. „Človek by musel byť veľmi cynický, aby si myslel, že centrálna banka, ktorej účelom je držať eurozónu pohromade, urobí niečo, čo by ju podkopalo,“ povedal.

„Sme odhodlaní skoncovať s rozsiahlym kruhom pokrytectva, ktorý urobil z Grécka otvorenú ranu v eurozóne, ktoré znepokojuje aj Britániu, ktorá nie je členom eurozóny,“ dodal tiež Varufakis.

K stretnutiu s Osbornom Varufakis povedal, že prebehlo nad očakávanie dobre a bolo pre neho ako „nadýchnutie čerstvého vzduchu“. „Mali sme vynikajúce stretnutie a, napriek rozdielom v názoroch, sme sa zladili, aby sme našli spoločnú reč. A myslím, že sme ju už našli,“ tvrdil Varufakis.

Varufakis pôjde do Ríma

Varufakis sa už v nedeľu stretol s francúzskym ministrom financií Michelom Sapinom, ktorý podporil prerokovanie novej dohody medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi. Francúzsko je vraj pripravené pomôcť novej gréckej vláde, ktorú vyniesli k moci januárové predčasné voľby v krajine.

V utorok bude Varufakis rokovať v Ríme. Francúzsko a Taliansko sú považovaní za potenciálnych spojencov Grécka v otázke splácania dlhu. Tvrdý postoj voči zadlženému Grécku, naopak, zastáva Nemecko, ktoré chce, aby Atény pokračovali v požadovaných reformách.

Varufakis v nedeľu vyhlásil, že plánuje navštíviť Berlín a jednať so svojím nemeckým náprotivkom Wolfgangom Schäubleom. Rovnako tak vraj plánuje ísť do Frankfurtu nad Mohanom na rokovania s Európskou centrálnou bankou (ECB). V stredu má v Bruseli rokovať grécky premiér Alexis Tsipras s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Grécko potrebuje nové pôžičky

Nová vláda vedená radikálnej ľavicou sa snaží presvedčiť významné štáty eurozóny o potrebe zmeniť podmienky splácania gréckeho dlhu. Ten sa teraz pohybuje okolo 320 miliárd eur a Grécko bude čoskoro potrebovať ďalšie pôžičky, pretože stále nie je schopné získavať úvery na finančných trhoch za dostupnú cenu.

Bez nových pôžičiek by Grécko zrejme už v najbližších mesiacoch prestalo byť schopné splácať dlhy. Na to by mohla ECB podľa pozorovateľov reagovať zastavením pravidelného toku financií do gréckych bánk. Odstrihnutie od prílivu eur by nakoniec mohlo Grécko prinútiť k zavedeniu vlastnej meny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Veľká Británia