Gazprom vraj zrušil plány na rozšírenie plynovodu Nord Stream

Ruský plynárenský gigant Gazprom zrušil plány na rozšírenie plynovodu Nord Stream. Agentúre Reuters to v stredu povedali zdroje z podniku.

28.01.2015 18:47
debata (193)

Dodali, že dôvodom tohto kroku je komplikovaná politická situácia. Plynovod Nord Stream privádza plyn z Ruska po dne Baltského mora do Nemecka. Firma uvažovala napríklad o predĺžení plynovodu do Británie.

Gazprom už začiatkom decembra oznámil zrušenie plánu na výstavbu plynovodu South Stream, ktorý mal privádzať ruský plyn cez Čierne more do strednej Európy. Šéf podniku Alexej Miller krátko nato vyhlásil, že firma sa rozhodla prehodnotiť stratégiu pre európsky trh.

Gazprom sa podľa Millerovho decembrového vyhlásenia už nemieni starať o výstavbu infraštruktúry pre rozvod ruského plynu po Európskej únii, potrubie nutné pre dodávky plynu koncovým spotrebiteľom tak budú musieť zabezpečiť európske plynárenské podniky.

Rusko súčasne so zrušením projektu South Stream oznámilo, že sa dohodlo s Tureckom na výstavbe podmorského plynovodu s kapacitou 63 miliárd kubických metrov ročne, teda rovnakou, pre akú bol projektovaný South Stream.

Plynovod s názvom Turkish Stream podľa skorších Millerových slov ny mal úplne nahradiť tranzit plynu cez Ukrajinu do Európy. Tá bude musieť vybudovať vlastné spojenie so zamýšľaným plynovodom do Turecka, aby mohla dostávať ruský plyn.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenska.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom