Kauzu ministra Pavlisa preverí Generálna prokuratúra

Minister hospodárstva Pavol Pavlis čelí vážnym obvineniam. Jeho bývala firma Port Service sa už od roku 2002 súdi so štátnym Fondom národného majetku (FNM), ktorý patrí pod jeho rezort, o 60 miliónov eur.

27.01.2015 16:47 , aktualizované: 19:14
Pavol Pavlis Foto: ,
Pavol Pavlis
debata (74)

Hoci ju pred deviatimi rokmi predal, je podozrenie, že na schránkovú firmu, ktorá ju získala, má stále prepojenie. Upozornila na to bratislavská staromestská poslankyňa za OĽaNO, KDH, Most-Híd Veronika Remišová, ktorá o tom písala na svojom blogu.

Časť opozície tiež upozornila, že schránková firma je registrovaná v daňovom raji v Holandských Antilách a môže si tak prelievať milióny mimo Slovenska. Preto žiadajú predsedu vlády Roberta Fica, aby Pavlisa z postu ministra odvolal. Fico sa ku kauze v utorok nevyjadril, jeho hovorkyňa odkázala, že tak urobí rezort hospodárstva.

Pavlis akékoľvek spájanie s firmou Port Service v súčasnosti odmieta. "Minister hospodárstva totiž nie je už deväť rokov v žiadnom vzťahu so spoločnosťou, ktorá si uplatňuje na súdoch svoje práva v právnom spore starom viac ako 13 rokov. Vyhlásenia, že občania Slovenska prídu o 60 miliónov eur, keď v predmetnom súdnom spore dodnes nezávislé súdy nerozhodli, je iba zavádzaním a klamaním verejnosti,“ reagovala jeho hovorkyňa Miriam Žiaková. Pavlis tiež odmieta akékoľvek prepojenie s novým vlastníkom firmy z Holandských Antíl, ktorej svoj podiel predal. Podľa Pavlisa firma Port Service pred predajom v roku 2006 už nevykonávala žiadnu obchodnú činnosť a ako nepotrebná a zaťažená súdnym sporom bola predaná.

Ak premiér Pavlisa neodvolá, opozícia chce iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva.

Polícia sa kauzou nateraz nezaoberá, Generálna prokuratúra sa k nej vyjadrí zajtra. Firma Port Service sa súdi o odškodné s FNM pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov. Len niekoľko mesiacov po podaní žaloby v roku 2002 sa Pavlis stal členom dozornej rady FNM, hoci podiel v tejto firme stále vlastnil. V nej zostal až do svojho zvolenia za poslanca parlamentu v roku 2006. Potom svoju časť predal spomínanej schránkovej firme.

Pavlis mal podľa Remišovej tiež zaplatiť za Port Service súdne poplatky takmer 20-tisíc eur (600-tisíc korún) potom, ako firma prehrala na súde spor s FNM a chcela sa odvolať na Najvyšší súd. Ten nakoniec v roku 2008 právoplatne rozhodol v prospech FNM, ale vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal proti tomuto rozsudku dovolanie. Následne iný senát Najvyššieho súdu rozhodol o zrušení rozsudku a v odôvodnení uviedol, že Port Service bola zo súťaže vylúčená neoprávnene.

Celá kauza sa vrátila na krajský súd, ktorý má rozhodovať už len o odškodnom 60 miliónov eur, o čom doteraz stále nerozhodol.

Blogerka tiež upozornila, že na valnom zhromaždení spoločnosti Port Service bol v roku 2006 do dozornej rady zvolený Karl Heinz Hauptmann. Podľa Remiašovej ide o rovnakého človeka, ktorý je podľa obchodného registra predsedom predstavenstva luxemburskej firmy Kanebo Investment. Tá má stáť za zákazkou za vyše 80 miliónov na nemocničné vývarovne v štyroch fakultných nemocniciach. Táto medializovaná kauza stála pred Vianocami miesta štyroch riaditeľov štátnych nemocníc a vedúceho služobného úradu rezortu zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #Pavol Pavlis