Únia čaká, čo spraví grécka vláda. Do Atén sa chystá šéf Euroskupiny

Líder Euroskupiny, holandský minister Jeroen Dijsselbloem, by mal v piatok začať v Aténach rokovať s kabinetom premiéra Alexisa Tsiprasa.

27.01.2015 16:44
debata (1)

Ako ale podotkol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, nemá jeho kolega od Euroskupiny na diskusiu s gréckymi vládnymi predstaviteľmi žiadne špeciálne poverenie.

„Mandát nemá, žiaden ale ani nepotrebuje. V Európe máme slobodu pohybu,“ podotkol nemecký minister.

Európska únia čaká na prvé kroky novej gréckej vlády, povedal v utorok novinárom po rokovaní so svojimi kolegami z krajín EÚ český minister financií Andrej Babiš.

Dijsselbloem, ktorý je hlavou Euroskupiny, teda krajín platiacich eurom, už v pondelok po rokovaní skupiny zdôraznil, že členstvo v tomto klube znamená dodržiavanie záväzkov. „Vždy sme hovorili, že s nimi budeme ďalej spolupracovať, ak Gréci dodržia to, čo sme s nimi už skôr dohovorili,“ uviedol.

S novým ministrom financií Janis Varufakisem už Dijsselbloem v pondelok telefonicky hovoril a grécky zástupca vraj dával jasne najavo, že Atény sa eura nechcú zbaviť.

Babiš sa domnieva, že únia rozhodne nebude chcieť Grécku odpúšťať dlhy, naopak, bude skôr žiadať záruky, že pôžičky budú splatené. „Všetci sú zvedaví, s čím nová vláda príde,“ poznamenal Babiš a pripomenul, že rôzne grécke prísľuby z minulosti neboli naplnené.

Líder gréckej ľavicovej strany Syriza a terajší premiér Tsipras nedeľné voľby v Grécku vyhral so sľubom ukončenia úsporných opatrení a vyrokovania množstva úľav z podmienok, ktoré pred piatimi rokmi dali medzinárodní veritelia z EÚ, Medzinárodného menového fondu (MFF) a Európskej centrálnej banky (ECB) bankrotom ohrozenému Grécku. Pomoc Grécku dosiahla 240 miliárd eur, podmienkou boli tvrdé úspory a reformný program.

„Ak mám vychádzať z vyhlásenia tejto radikálnej ľavicové strany, tak to nie je dobrá správa pre EÚ ani pre eurozónu,“ komentoval Babiš výsledok volieb. Pripomenul, že Grécko má teraz verejný dlh vo výške 176 percent hrubého domáceho produktu. „Podľa mňa je z hľadiska financií de facto v klinickej smrti,“ povedal novinárom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Európska únia #eurozóna