Krym čelí digitálnej blokáde. Apple, Google, PayPal, Steam ho ignorujú

Americké technologické firmy začali v rámci sankčných opatrení obmedzovať poskytovanie platených služieb na Kryme, ktorý Rusko vlani v marci anektovalo.

25.01.2015 14:31
debata (146)

Od februára nebudú môcť tamojší používatelia mobilných zariadení so systémom Android sťahovať aplikácie z nákupného portálu Google Play; už teraz sú na autonómnom ukrajinskom polostrove nedostupné platby cez PayPal. Spoločnosť Apple zase odstrihla krymských vývojárov od svojho elektronického trhoviska App Store.

Hoci sa Google rozhodol pre Krym zablokovať Google Play alebo reklamné platformy AdWords a AdSence, budú môcť obyvatelia polostrova využívať bezplatné služby tohto internetového gigantu, ako sú vyhľadávač, elektronická pošta Gmail či mapy. Všetky ostatné služby, ktoré vyžadujú platby, ale nebudú dostupné.

Spoločnosť Apple už začala jednostranne vypovedávať zmluvy s krymskými vývojármi, čím im znemožnila predávať ich produkty v App Store. Firma tiež začala odstraňovať ich aplikácie. Jeden z krymských softvérových vývojárov podľa portálu rbth.co.uk uviedol, že peniaze zarobené predajom aplikácií, ktoré neboli pred blokáciou autorských účtov u Applu prevedené, sú teraz zmrazené.

V piatok sa k sankčným opatreniam pripojil PayPal vlastnený elektronickým aukčným domom eBay. Znamená to, že obyvatelia Krymu nebudú môcť využívať tento globálne rozšírený internetový platobný systém, ktorý je predovšetkým pri zahraničných finančných prevodoch považovaný za štandard.

Svoje služby pozastavila na Kryme aj spoločnosť Valve, ktorá cez svoju platformu Steam poskytuje elektronický obsah. Medzi hráčmi je Steam mimoriadne populárny.

Rozhodnutie spomínaných amerických firiem vychádza z nového sprísnenia sankcií voči Krymu, ku ktorému sa Spojené štáty aj Európska únia rozhodli v decembri minulého roka.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Krym