Euro stále klesá, dostalo sa pod 1,12 USD

Euro sa v piatok voči americkému doláru oslabilo o viac ako dve percentá a prvýkrát za viac ako jedenásť rokov zostúpilo pod hranicu 1,12 USD.

23.01.2015 15:02
debata (29)

Jednotná európska mena pokračuje v prudkom poklese po štvrtkovom rozhodnutí Európskej centrálnej banky (ECB) pumpovať do ekonomiky peniaze prostredníctvom nákupov vládnych dlhopisov. Ceny európskych akcií zase výrazne rastú. Ich index FTSEurofirst 300 sa vyšplhal na nové sedemročné maximum.

Šéf ECB Mario Draghi vo štvrtok oznámil, že banka bude mesačne na nákupy vládnych dlhopisov a ďalších cenných papierov vynakladať celkovo 60 miliárd eur. Program by mal trvať minimálne do septembra budúceho roka, takže celkovo by sa do ekonomiky malo dostať aspoň 1,1 bilióna eur.

Euro sa v piatok prepadlo až na 1,1115 USD, čo bola najnižšia úroveň od septembra 2003. Podobne ako vo štvrtok tak stratilo zhruba dve percentá hodnoty. Od začiatku tohto roka už pritom jednotná európska mena oslabila o takmer osem percent.

Nový stimulačný program pre ekonomiku eurozóny prekvapil časť investorov nielen rozsahom, ale aj tým, že ECB chce niesť pätinu rizika spojeného s držaním dlhu. Zvyšok prevezmú národné centrálne banky. Niektorí investori predpokladali, že v eurozóne žiadne rozloženia rizika nenastane. Na zozname ECB zároveň budú aj dlhopisy so splatnosťou až 30 rokov, čo je podstatne dlhšie, než mnohí čakali, podotýka agentúra Reuters.

Pre ďalší vývoj kurzu eura bude dôležitý výsledok nedeľných volieb v Grécku. Ich favoritom je ľavicová opozícia, ktorá sa stavia proti vládnym úsporám spojeným s medzinárodnou finančnou pomocou.

Na nové rekordné minimá v piatok klesali náklady európskych vlád na pôžičky. Napríklad výnosy desaťročných dlhopisov nemeckej vlády zostúpili až na 0,368 percenta, výnosy tridsaťročných dlhopisov potom vôbec prvýkrát spadli pod jedno percento. Na rekordné minimá zostúpili aj výnosy desaťročných dlhopisov španielskej vlády, výnosy gréckych dlhopisov klesali tiež, aj keď neistota pred nedeľnými parlamentnými voľbami v Grécku ich držala relatívne vysoko.

Hore zamierili ceny európskych akcií. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 okolo poludnia vykazoval nárast o 1,4 percenta, aj keď si už vo štvrtok pripísal 1,6 percenta.

Z poklesu kurzu eura budú podľa analytikov ťažiť hlavne akcie citlivé na hospodársky cyklus, ako sú napríklad akcie výrobcov áut. Akcie z tohto sektora v piatok patrili k hlavným ťahúňom rastu a napríklad akcie BMW pridávali viac ako štyri percentá.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro