V Česku súkromný pilier neprežil

Problémy so zabezpečením sa na časy dôchodku nemá len Slovensko, ale napríklad aj Česko. Pokiaľ sa však slovenská vláda rozhodla druhý pilier po štvrtýkrát otvoriť, česká sa ho rozhodla úplne zrušiť. A to len po troch rokoch od vzniku.

23.01.2015 06:30
debata (21)

Situácia u našich západných susedov je však úplne iná ako u nás. V Česku si v druhom pilieri sporí len necelých deväťdesiattisíc ľudí, čo je oproti slovenskému 1,5 milióna skromné číslo. Dôvodom na taký slabý záujem zo strany sporiteľov u susedov mohol byť podľa niektorých odborníkov fakt, že v Česku je veľká popularita tretieho piliera, ktorý dotuje štát.

Do druhého piliera českí poistenci dávajú tri percentuálne body zo svojich súčasných odvodov na sociálne poistenie. Podmienkou je, aby si ďalšie dva percentuálne body pridali z vlastných peňazí. Stropom je štvornásobok priemernej mzdy.

„Druhý pilier je jedným z veľkých omylov predchádzajúcej vlády Petra Nečasa,“ uviedol predseda českej vlády Bohuslav Sobotka ešte v novembri minulého roku, keď sa vláda rozhodla pilier zrušiť.

K zrušeniu druhého piliera sa koaličná vláda ČSSD, ANO a KDU–ČSL zaviazala v koaličnej zmluve. Tento krok by podľa predsedu kabinetu mal viesť k stabilizácii systému. Druhý pilier by mal pritom v Česku skončiť v januári budúceho roku. Ľudia dostanú vloženú sumu späť do konca roku 2016.

Podľa pravicovej opozície, naopak, na toto rozhodnutie doplatia v budúcnosti všetci. „V rámci povinného poistenia nás bez reformy čaká všetkých rovná ,chudinská' dávka, bez reformy sa to presne takto skončí. Vláda to vie, ale jej je to úplne jedno,“ skonštatoval, naopak, Miroslav Kalousek, predseda poslaneckého klubu Top 09.

Kalousek bol ministrom financií, keď sa druhý pilier v Česku zavádzal. Penzijné spoločnosti v Česku pritom do vzniku druhého piliera podľa vyjadrení svojich zástupcov investovali 400 miliónov českých korún. Nevylučujú, že k peniazom sa budú chcieť dostať späť aj formou arbitráží.

„Zrušenie druhého piliera v Česku nevyrieši problémy prvého piliera. Dôchodkový systém nie je pripravený na starnutie populácie, ktoré už dnes vytvára dieru v desiatkach miliárd českých korún," konštatuje analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Radovan Ďurana na margo situácie v Česku.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #dôchodok #II. pilier