Rusko zoškrtá rozpočet, výnimku bude mať armáda

Rusko musí obmedzovať rozpočtové výdavky, aby kompenzovalo výpadky v príjmoch spôsobené poklesom cien ropy a nepriaznivým vývojom ekonomiky. Povedal to v stredu ruský minister financií Anton Siluanov.

14.01.2015 14:28
debata (120)

Ruský rozpočet by podľa neho v tomto roku mohol prísť asi o tri bilióny rubľov (približne 38 miliárd eur), ak bude priemerná cena ropy 50 dolárov za barel.

Siluanov preto vyzval na zníženie všetkých rozpočtových výdavkov o desať percent. Výnimkou majú byť len vojenské výdavky, ktoré sú pre prezidenta Vladimira Putina prioritou.

„Bez ohľadu na už vykonané škrty v tohtoročnom rozpočte požiadame parlament o desaťpercentné zníženie všetkých výdavkov s výnimkou vojenských,“ uviedol Siluanov, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal, že celkové výdavky by sa tento rok mali oproti vlaňajšku zvýšiť len o päť percent, namiesto predtým predpokladaného nárastu o takmer 12 percent.

Ruská ekonomika sa teraz stretáva s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársky rast naviac podkopávajú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny pre jej postup v ukrajinskej krí­ze.

Svetová banka v stredu predpovedala, že hrubý domáci produkt Ruska tento rok klesne o 2,9 percenta po minuloročnom raste o 0,7 percenta. Výrazne tak zhoršila svoju decembrovú prognózu, ktorá na tento rok počítala s poklesom o 0,7 percenta.

Námestník ruského ministra hospodárstva Alexej Vedev v stredu upozornil, že je veľmi pravdepodobné, že úverový rating Ruska klesne do špekulatívneho pásma. Minulý týždeň znížila rating Ruska agentúra Fitch, ktorá ho zrazila na jeden stupeň nad špekulatívne pásmo.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Rusko