Slovensko vykázalo za celý minulý rok miernu defláciu

Spotrebiteľské ceny na Slovensku v decembri v medziročnom porovnaní klesli o 0,1 percenta, v novembri sa nezmenili. V priemere za celý minulý rok ceny tovarov a služieb boli oproti roku 2013 nižšie o 0,1 percenta, informoval v stredu Štatistický úrad SR.

14.01.2015 11:22
debata (5)

Analytici očakávali, že v závere vlaňajška spotrebiteľské ceny porastú. Medziročnú mieru inflácie odhadovali na 0,1 percenta.

V medzimesačnom porovnaní ceny na Slovensku v decembri klesli o 0,3 percenta, v novembri sa znížili o 0,1 percenta. Vývoj ovplyvnilo okrem iného zlacnenie pohonných hmôt a pokles cien v osobnej vlakovej doprave. V decembri vstúpila na slovenský trh diaľkovej železničnej prepravy česká spoločnosť RegioJet; na príchod konkurencie zareagoval štátny dopravca ZSSK zlacnením cestovného na svoje vlaky vyššej kategórie InterCity.

Slovensko bolo v deflácii väčšiu časť minulého roka. Deflácia zvyčajne zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a podniky k odkladaniu investícií pre očakávanie nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť.

Slovenská centrálna banka vo svojej poslednej prognóze z decembra znížila výhľad inflácie na tento rok, a to na pol percenta z predchádzajúceho odhadu 1,2 percenta.

Podľa rýchleho odhadu Eurostatu sa v decembri prvýkrát od roku 2009 dostala do deflácie celá eurozóna, do ktorej patrí aj Slovensko. Spotrebiteľské ceny v krajinách platiacich eurom v decembri medziročne klesli o 0,2 percenta. Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) uviedli, že ECB je pripravená prijať nové opatrenia proti ďalšiemu poklesu inflácie, jedným z nich môžu byť nákupy štátnych dlhopisov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia