Moody's nepovažuje odchod Grécka z eurozóny za pravdepodobný

Odchod Grécka z eurozóny je teraz menej pravdepodobný ako v čase vrcholiacej dlhovej krízy. Nižšia je aj riziko, že sa problémy Grécka rozšíria do ďalších krajín používajúcich euro. Uviedla to v stredu medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service.

14.01.2015 09:24
debata (1)

Obavy z odchodu Grécka z eurozóny vzbudzujú blížiace sa parlamentné voľby, ktorých favoritom je opozičná Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA). Tá sa stavia proti úsporným opatreniam vlády, ktoré sú spojené so záchranným programom a mieni požadovať zmenu podmienok programu aj odpis veľkej časti gréckeho dlhu.

Agentúra Moody's uviedla, že súčasné politické napätie síce riziko odchodu Grécka z eurozóny zvýšilo, tento scenár však podľa nej zostáva „relatívne nepravdepodobný“.

„Pravdepodobnosť odchodu Grécka (z eurozóny) je aj naďalej nižšia ako na vrchole krízy v roku 2012,“ uvádza Moody's.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej výške 240 miliárd eur.

Výmenou za úverovú pomoc ale musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľstva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Moody's