Slovenské elektrárne sú stále na predaj, aj keď s tým Enel mešká

Predaj by mal byť úplne dokončený najneskôr na budúci rok v júni, povedal v rozhovore s denníkom Financial Times generálny riaditeľ firmy Francesco Starace.

11.01.2015 20:26
debata (6)

Firma chce predajom ubezpečiť investorov, že je schopná splácať svoj dlh, a ďalej sa chce zamerať na rýchlejšie rastúce trhy.

„Máme ponuky. Vieme viac-menej aké problémy tam sú a vieme, že tento proces by mohol byť uzatvorený niekedy v období odteraz do budúceho júna,“ vyhlásil Starace.

V Enele vlastní podiel 30 percent talianska vláda. Firme sa nedarí znížiť vysoké zadlženie, ktoré je dedičstvom po kúpe španielskej konkurenčnej firmy Endesa z roku 2008. Súčasne investuje na nových rastových trhoch mimo Európy.

Starace je v čele firmy od vlaňajšieho mája. Odvtedy už zaviedol niektoré rozsiahle organizačné zmeny, ktorých cieľom je zjednodušiť štruktúru firmy, a rad úsporných opatrení. Dostal sa však pod tlak, pretože nedokončil plánovaný predaj majetku vo východnej Európe, ktorý mohol skupine priniesť zhruba štyri miliardy eur.

Napriek spomaleniu rastu v niektorých častiach Latinskej Ameriky chce Enel pokračovať v raste v tomto regióne.

„Ak máte populáciu, ktorá je tak veľká a mladá, pre podnikanie ako je poskytovanie elektriny je to úžasné uistenie, že v najbližších desiatich až dvadsiatich rokoch dopyt porastie,“ dodal Starace. Je však obozretnejší vo výhľade rastu domáceho trhu, ktorý brzdí stagnujúci ekonomika. Starace by mal v marci predstaviť ďalšie detaily reorganizácie.

Enel vlastní na Slovensku podiel 66 percent v spoločnosti Slovenské elektrárne (SE). O podiel vyjadrila záujem česká energetická spoločnosť ČEZ alebo slovenská petrochemická skupina Slovnaft (vo vlastníctve maďarskej spoločnosti MOL) spolu s maďarským energetickým podnikom MVM Group.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel