Výrobcovia luxusných áut vlani lámali rekordy

Najväčší výrobcovia luxusných áut na svete, BMW, Audi a Mercedes-Benz, predali v uplynulom roku rekordný počet automobilov. Pomáhala im predovšetkým dopyt v USA a v Číne.

11.01.2015 10:49
debata (2)

Svetovou jednotkou na trhu s luxusnými vozmi zostalo nemecké BMW, ktorému sa prvýkrát podarilo predať viac ako dva milióny áut. Vyplýva to z údajov firiem.

BMW za celý rok predala dohromady 2 117 965 vozidiel najmä značky BMW a značiek Mini a Rolls-Royce, a podarilo sa jej tak splniť cieľ predať za celý rok viac ako dva milióny vozidiel. V porovnaní s predošlým rokom jej odbyt stúpol o osem percent. Stalo sa tak predovšetkým vďaka záujmu o sedany radu 3 a radu 5.

Kým dodávky áut značky BMW boli vyššie o takmer desatinu, predaj áut značky Mini sa za celý rok znížil o necelé percento. Dôvodom je prechod na modely novej generácie. Už v decembri ale dáta ukazujú na nárast dopytu o viac ako pätinu, čo bol rekord tohto mesiaca. Rekordný predajný rok podľa skorších správ zažil Rolls-Royce, keď vlani prvýkrát v histórii firmy predal viac ako 4000 áut.

Štvrtý rok rekordného predaja zažil rovnako ako BMW aj jeho nemecký rival Mercedes-Benz. Svetová trojka na trhu s luxusnými vozmi predala za minulý rok 1 650 010 vozidiel, oznámil koncern Daimler, ktorého je Mercedes-Benz súčasťou. Rekord podľa oznámenia dosiahol v každom z uplynulých 12 mesiacov.

O zhruba 29 percent mu vlani stúpol odbyt v Číne, kde sa za celý rok predalo viac ako 281 000 mercedesov. Čína sa tak pre automobilku prvýkrát stala najväčším trhom po USA.

Zákazníci mali záujem predovšetkým o kompaktné autá ako CLA Coupe alebo športovo úžitkový GLA, ale tiež o luxusné sedany triedy S, kde sa odbyt zvýšil dokonca o viac než 80 percent. Rekordný odbyt dosiahol Mercedes-Benz aj za december, kedy predal 163 171 vozidiel tejto značky, čo oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka predstavuje nárast o 17 percent.

Celá divízia Mercedes-Benz Cars, ktorá okrem mercedesov zahŕňa aj značku Smart, predala vlani celkovo cez 1,7 milióna áut, o zhruba 11 percent viac ako pred rokom.

Mercedes by chcel časom BMW predstihnúť a stať sa jednotkou na svetovom trhu s luxusnými autami. Rovnaký cieľ má aj jeho nemecký konkurent Audi, ktorý vlani podľa všetkého zostal druhým najväčším hráčom na tomto trhu.

Automobilka, ktorá patrí do koncernu Volkswagen, oznámila, že jej dodávky za uplynulý rok stúpli o 10,5 percenta na viac než 1 741 100 vozidiel, čo je rekord v histórii firmy. V Spojených štátoch rástlo Audi takmer trojnásobnou rýchlosťou v porovnaní s tempom tamojšieho trhu, uviedol vo vyhlásení šéf predaja Luca de Meo.

V Číne Audi zákazníkom dodalo viac než 578 000 áut. Stalo sa tak prvým výrobcom prémiových áut, ktorý za jediný rok pokoril hranicu pol milióna predaných vozidiel, ohlásila tiež automobilka. Rusko bolo jediným z jeho hlavných trhov, kde Audi predalo menej áut ako v roku 2013. Automobilka oznámila aj čísla za december. Dodávky sa jej podarilo zvýšiť o skoro 15 percent na zhruba 150 000 vozidiel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #BMW #automobilky #Audi