Cyprus zrušil obmedzenia finančných transakcií

Cyprus v piatok zrušil všetky obmedzenia týkajúce sa prevodu peňazí miestnymi firmami do zahraničia.

09.01.2015 17:40
debata

Obmedzenie bolo súčasťou série opatrení zavedených pred takmer dvoma rokmi, kedy krajina požiadala Medzinárodný menový fond a Európsku úniu o záchranný úver. Ministerstvo oznámilo, že zrušilo predchádzajúcu požiadavku súhlasu s obchodnými transakciami v zahraničí, ktoré presahovali sumu dva milióny eur.

Cyprus zaviedol v marci 2013 sériu obmedzení pre prevody peňazí a bankové transakcie, aby tak zabránil odlivu kapitálu z krajiny. Tieto obmedzenia postupne uvoľňuje.

Podniky tak teraz môžu previesť do zahraničia toľko peňazí, koľko chcú. U jednotlivcov bola jednorazová suma presunu peňazí do zahraničia zdvojnásobená na 20 000 eur. Hotovosť, ktorú môžu teraz jednotlivci viezť so sebou pri ceste do zahraničia, sa zvyšuje na 10 000 eur z predchádzajúcich 6000 eur.

Záchranný úver pre Cyprus od MMF a EÚ bol schválený v marci 2013. Krajina sa dostala do problémov kvôli svojmu bankovému sektoru, ktorý mal silné napojenie na Grécko. Celkom má Cyprus dostať desať miliárd eur. V rámci dohody krajina musela zabaviť časť vkladov v cyperských bankách a zredukovať svoj prebujnený bankový sektor.

Šéfka centrálnej banky Chrystalla Giorkatziová na začiatku decembra odhadla, že cyperská ekonomika by tento rok po štyroch rokoch recesie mala mierne vzrásť, a to o 0,5 percenta, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus