Predaj koncernu Volkswagen prvýkrát prekonal 10 miliónov áut

Predaj nemeckého automobilového koncernu Volkswagen v minulom roku prvýkrát v histórii prekonal hranicu desiatich miliónov vozidiel.

09.01.2015 15:18
debata

Vyplýva to z výpočtu agentúry DPA založeného na doterajších údajoch o odbyte jednotlivých značiek. Volkswagen je najväčšou automobilkou v Európe, jeho súčasťou je aj česká Škoda Auto. Výrobný závod má aj na Slovensku.

Volkswagen pôvodne predpokladal, že hranicu 10 miliónov predaných vozidiel pokorí až v roku 2018. Generálny riaditeľ podniku Martin Winterkorn však v novembri uviedol, že koncernu sa pravdepodobne podarí predať viac ako desať miliónov áut už v roku 2014.

S pokorením desaťimiliónovej hranice v roku 2014 počíta aj japonský konkurent Toyota Motor, ktorý bol v roku 2013 jednotkou na svetovom automobilovom trhu. Toyota zatiaľ údaje o minuloročnom predaji neposkytla, napísala agentúra DPA.

Volkswagen doteraz zverejnil celoročné údaje len o niektorých značkách, k dispozícii nie sú napríklad čísla o decembrovom predaji španielskej divízie Seat. Priebežný súčet celkového koncernového predaja za minulý rok však už teraz dosahuje 10,01 milióna vozidiel, píše agentúra DPA.

Koncern v piatok uviedol, že v minulom roku zvýšil predaj vozidiel s vlajkovou značkou VW o 3,2 percenta na rekordných 6,12 milióna. Škoda Auto ohlásila nárast predaja o takmer 13 percent na rekordných 1,04 milióna áut, predaj luxusnej divízie Audi stúpol o viac ako desatinu na tiež rekordných 1,74 milióna vozidiel. Dosiahnutie rekordného predaja za minulý rok už ohlásili aj koncernové značky Porsche a Bentley.

V samotnom decembri však predaj automobilov s vlajkovou značkou VW medziročne klesol o 2,4 percenta na 529 500 vozidiel. „Očakávame, že ťažké podmienky na trhu budú v roku 2015 pokračovať,“ upozornil podľa agentúry Reuters šéf predaja Christian Klingler.

Škode Auto sa na rozdiel od značky VW podarilo zvýšiť predaj aj v decembri, a to o 11 900 vozidiel na rekordných 81 900 automobilov. Ďalší rast podporený novými modelmi automobilka plánuje aj na tento rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen