Česká koruna slabne, po rokoch prelomila hranicu 28 CZK/EUR

Česká koruna po zhruba šiestich rokoch oslabila na úroveň 28 korún za euro, naposledy tam bola vo februári 2009.

09.01.2015 13:07
debata (10)

V piatok okolo 11:00 h stálo euro 28,07 Kč, vyplýva z údajov na webe Patria.cz. Banková rada

„Táto skutočnosť začína vyvolávať obavy, či ČNB nepristúpi k ďalšiemu zvýšeniu intervenčnej hladiny zo súčasných 27 Kč/EUR, na čo koruna reaguje oslabovaním,“ uviedol hlavný ekonóm ING Jakub Seidler.

Skutočnosť, že cena ropy bude tlačiť infláciu nadol, vedie tak podľa hlavného analytika Generali Investments CEE Radomíra Jaca finančné trhy k špekuláciám, že by sa česká centrálna banka mohla v priebehu tohto roka rozhodnúť posunúť cieľovú úroveň pre kurz koruny k slabším úrovniam. „Decembrové dáta o inflácii, akokoľvek z nášho pohľadu nie sú prekvapujúce, tak môžu korunu pri obchodovaní na devízovom trhu posunúť skôr k slabším úrovniam,“ uviedol.

Inflácia sa pritom aj začiatkom roka bude podľa analytika Raiffeisenbank Michala Brožku pohybovať blízko nuly. „Skĺznutie do záporu by znamenalo oslabenie českej koruny a naopak, väčšie kladné hodnoty by mohli viesť k posilneniu,“ uviedol.

ČNB v decembri zopakovala, že neukončí režim devízových intervencií skôr ako v roku 2016 a upozornila, že v prípade dlhodobého posilnenia tlakov smerom k poklesu cien by bolo potrebné zvážiť ďalšie oslabenie koruny. Minuloročná inflácia dosiahla podľa piatkových údajov ČSÚ 0,4 percenta, čo je najmenej od r. 2003.

"Reakcia centrálnej banky je neistá. Centrálni bankári budú v podobnej situácii ako na jeseň 2013 – pravdepodobnosť deflácie rastie, naopak možnosť splniť inflačný cieľ klesá. Ak nedôjde k zmene postoja centrálnej banky o tom, čo deflácia môže reálne priniesť, bude v hre posun kurzu na 29 až 30 Kč, "uviedla bývalá členka bankovej rady a ekonómka Českej bankovej asociácie Eva Zamrazilová. Pokles cenovej hladiny pod nulu je pritom podľa nej v ďalších mesiacoch reálny.

Česká národná banka podľa hlavného ekonóma Roklen Lukáša Kovandu na svojom zasadnutí na začiatku februára pravdepodobne zasiahne tak, aby sa pokúsila deflačné tlaky zmierniť.

„Na svojom decembrovom zasadnutí síce banková rada nevylúčila možnosť ďalšej intervencie na oslabenie koruny. Zatiaľ sa však k tomuto riešeniu zrejme neuchýli a uplatní slabšie opatrenia v podobe predĺženia deklarovaného obdobia, v ktorom korunu intervenčne oslabuje, do druhej polovice budúceho roka, alebo dokonca až za jeho horizont,“ uviedol. V súčasnosti platí vyhlásení ČNB, že režim devízových intervencií neukončí skôr ako v roku 2016.

„Zasadnutie bankovej rady ČNB nebude tak stereotypné, ako sme si navykli. Otázka, či neposunúť cenový cieľ z 27 korún ďalej k 28 či 29 korunám za euro je teraz úplne legitímna a na programe dňa,“ uviedol analytik Home Credit Michal Kozub.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna