Draghi: ECB je pripravená nakupovať aj štátne dlhopisy

Rada Európskej centrálnej banky (ECB) je pripravená prijať "nekonvenčné" kroky proti ďalšiemu poklesu inflácie a jedným z nich môžu byť nákupy štátnych dlhopisov. Uviedol to vo štvrtok šéf banky Mario Draghi v liste pre jedného z poslancov Európskeho parlamentu. Rada ECB zasadá 22. januára a všeobecne sa očakáva, že prehĺbi uvoľňovanie menovej politiky.

09.01.2015 08:58
debata (3)

Rada ECB bude pozorne monitorovať „riziká v strednodobom výhľade cenového vývoja“. „Najmä bude ostražitá, čo sa týka širšieho vplyvu nedávneho vývoja cien ropy na strednodobé inflačné trendy v eurozóne,“ dodal Draghi v liste nezávislému írskemu poslanci Lukovi „Mingovi“ Flanaganovi.

„Keby bolo nevyhnutné postaviť sa rizikám príliš dlhého obdobia nízkej inflácie, rada ECB je jednomyseľne odhodlaná použiť v rámci svojho mandátu ďalšie nekonvenčné nástroje,“ uviedol Draghi. „Medzi nimi môžu byť nákupy aktív rôznych typov, z ktorých jedným môžu byť štátne dlhopisy,“ dodal šéf ECB podľa agentúry Reuters.

Po nedávnych vyjadreniach Draghiho a ďalších činiteľov banky silnejú špekulácie, že banka na nadchádzajúcom zasadnutí oznámi plán rozsiahlych nákupov štátnych dlhopisov krajín eurozóny. ECB by tak do ekonomiky pumpovala veľké množstvo nových peňazí v rámci takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré v posledných rokoch praktizoval americký Fed aj centrálna banka Japonska.

ECB by chcela nákupmi dlhopisov podporiť slabú ekonomiku a odvrátiť defláciu, ktorej riziko sa teraz zvyšuje kvôli prepadu svetových cien ropy. Medziročná inflácia v eurozóne sa dostala v decembri prvýkrát od roku 2009 do záporného pásma.

ECB vlani v rámci snahy o podporu ekonomiky a boja proti deflácii znížila svoju základnú úrokovú sadzbu až na rekordné minimum 0,05 percenta. Na jeseň potom začala s nákupmi bezpečných dlhopisov a ďalších cenných papierov vydávaných komerčnými bankami, aby podporila ich úverovú aktivitu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #dlhopis