Brusel sľúbil Kyjevu ďalšiu pôžičku, vyzýva na to aj Soros

Európska komisia navrhla poskytnúť ďalšiu finančnú pomoc Ukrajine, ktorej ekonomika je na pokraji bankrotu. Krajina by mala dostať strednodobú pôžičku vo výške 1,8 miliardy eur.

08.01.2015 15:08
debata (116)

Návrh komisie musia ešte schváliť vlády krajín EÚ a Európsky parlament, napísala agentúra Reuters. Peniaze by mala EÚ poskytnúť tento rok a na začiatku budúceho roka.

„Európa stojí spoločne za Ukrajinou,“ vyhlásil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. „Solidarita s Ukrajinou nie je prázdnym slovom.“

Soros radí dať dohromady 50 miliárd USD

Správa z EÚ prichádza len krátko po tom, čo americký investor maďarského pôvodu George Soros vyzval Západ, aby zvýšil finančnú pomoc Ukrajine. Na webe amerického časopisu New York Review of Books Soros načrtol, ako zložiť nový balík finančnej pomoci vo výške 50 miliárd dolárov. Je to podľa neho spôsob, ako sa brániť stále agresívnejšie­mu Rusku.

„Európa sa musí prebrať a zistiť, že je predmetom útoku Ruska,“ napísal miliardár a filantrop Soros pre februárové vydanie časopisu, ktorý text zverejnil na svojom webe. „Na podporu Ukrajiny by štáty Európskej únie mali pozerať ako na obranné výdavky,“ spomenul v ňom tiež.

MMF obnovil rokovania s Kyjevom

Medzinárodný menový fond (MMF) vo štvrtok v Kyjeve obnovil rozhovory, s ktorými Kyjev spája nádeje na rozšírenie existujúceho záchranného programu.

MMF vlani v apríli schválil dvojročný záchranný program pre Ukrajinu. Program v objeme 17 miliárd dolárov má odvrátiť kolaps ukrajinskej ekonomiky v situácii, keď vláda rieši povstanie proruských separatistov na východe krajiny. Pomoc od MMF uvoľnila cestu k pôžičkám od ďalších darcov v celkovom objeme 15 miliárd USD.

Začiatkom septembra MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, ak bude konflikt na východe krajiny pokračovať aj v tomto roku. Podľa Európskej únie v programe hospodárskej pomoci pre Ukrajinu chýba približne 15 miliárd dolárov.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Ukrajina