ECB varovala Grécko pred nedodržaním podmienok záchranného programu

Prístup gréckeho bankového sektora k financiám od Európskej centrálnej banky (ECB) sa skomplikuje, ak Atény úspešne nedokončia poslednú revíziu medzinárodného záchranného programu a neuzavrú s medzinárodnými veriteľmi dohodu o postupe po ukončení tohto programu. Uviedla to vo štvrtok ECB.

08.01.2015 13:14
debata (19)

Podľa agentúry Reuters ide o zatiaľ najjasnejšie varovanie, že Grécko sa nemôže spoliehať na financovanie od ECB, ak nedodrží podmienky záchranného programu. Obavy z nedodržania podmienok vzbudzujú blížiace sa parlamentné voľby, ktorých favoritom je opozičná Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA). Tá sa stavia proti úsporným opatreniam vlády spojeným so záchranným programom.

Grécke banky sú podľa agentúry Reuters naďalej závislé na financovaní od ECB. Tá grécky bankový sektor podporila uvoľnením pravidiel pre zástavy za úvery. O túto výnimku by však Atény mohli v dôsledku nezhôd s medzinárodnými veriteľmi prísť.

ECB vo štvrtok uviedla, že zachovanie tejto výnimky je podmienené okrem iného „úspešným dokončením súčasnej revízie (záchranného programu) a následnou dohodou medzi gréckymi úradmi a Európskou komisiou spolupracujúcou s ECB a Medzinárodným menovým fondom“.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a MMF o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej výške 240 miliárd eur. Výmenou za to ale musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane, čo prehĺbilo hospodársku recesiu, malo hlboké sociálne dôsledky a viedlo k nezamestnanosti presahujúcej 25 percent.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ECB