Britské Tesco zavrie nerentabilné predajne

Britská maloobchodná spoločnosť Tesco uzavrie 43 stratových predajní v Británii. Vďaka reorganizácii vedenia a ďalším opatreniam navyše plánuje ušetriť 250 miliónov libier ročne. Oznámila to vo štbrtok firma, ktorá chce týmito krokmi posilniť svoju konkurencieschopnosť na domácom trhu. Dodala, že predá niektoré aktivity a obmedzí investície.

08.01.2015 10:55
debata

Podľa agentúry Reuters chce firma prostredníctvom úspor financovať zníženie cien. Tesco sa teraz v Británii potýka s odlivom zákazníkov. Firmu, ktorá pôsobí aj na Slovensku, navyše zasiahol účtovný škandál týkajúci sa nadhodnotenia ziskov.

Spoločnosť uviedla, že v budúcom roku zníži kapitálové výdavky na miliardu libier z maximálne 2,1 miliardy libier v tomto roku. Firma tiež predá divízie Tesco Broadband a Blinkbox.

Nový generálny riaditeľ podniku Dave Lewis už v októbri upozornil, že spoločnosť Tesco, ktorá je najväčším zamestnávateľom v britskom súkromnom sektore, má priestor ns „zoštíhlenie“. Tesco podľa svojich internetových stránok zamestnáva po celom svete viac ako pol milióna ľudí, z toho 310 000 v Británii.

Lewis v júli nahradil v čele podniku Philipa Clarka. Firma čoskoro potom priznala, že nadhodnotila zisk za prvý polrok o zhruba 260 miliónov libier. Lewis je známy ako „Drastický Dave“, a to pre znižovanie nákladov v britsko-holandskom výrobcovi spotrebného tovaru Unilever, kde predtým pôsobil.

Tesco je najväčšou maloobchodnou spoločnosťou v Británii a tretím najväčším maloobchodným predajcom na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesco