Francúzsky minister vyzval Nemecko, aby viac investovalo

Nemecko by malo hospodársky rast v Európe podporiť oveľa väčšími investíciami. Denníku Les Echos to v utorok povedal francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron. Minister svoju výzvu povedal pred nedeľnou schôdzkou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom.

07.01.2015 07:22
debata (3)

„Chceme našich nemeckých partnerov presvedčiť, že v záujme európskeho oživenia musia Francúzsko a Nemecko ísť oveľa ďalej,“ povedal Macron a dodal, že Francúzsko už plní svoje úlohy na poli ekonomických reforiem. „Nemecko musí investovať oveľa viac. Je za to naliehavo zodpovedné, rovnako ako my máme naliehavú zodpovednosť za implementáciu reforiem,“ povedal minister podľa agentúry Reuters.

Paríž žiada Nemecko o väčšiu podporu európskej ekonomiky už od poslednej finančnej krízy a hlbokej recesie na konci minulého desaťročia. Francúzsko teraz Berlínu a svojim partnerom z EÚ sľubuje, že už čoskoro zníži svoje rozpočtové deficity pod únijné limity a pokročí v ekonomických reformách, ktoré by mali posilniť jeho klesajúci konkurencieschop­nosť.

Dvaja vplyvní ekonómovia z Francúzska a Nemecka predložili vlani svojim vládam návrh súboru reforiem a investičných iniciatív, ktoré by mali oživiť hospodársky rast v dvoch najväčších ekonomikách eurozóny. Zatiaľ čo Francúzsko by uvoľnilo svoj nepružný trh práce a zmiernilo reguláciu povolaní, Nemecko by začalo oveľa viac investovať do svojej infraštruktúry.

Návrhy ekonómov pre Francúzsko napospol odrážajú opatrenia, ktoré už načrtol minister Macron.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Nemecko #Francúzsko