'Drastický Dave' chystá v Tescu šetrenie a prepúšťanie

Britská maloobchodná spoločnosť Tesco pripravuje znižovanie nákladov a prepúšťanie zamestnancov. Chystá aj predaj niektorých aktív.

03.01.2015 17:10
debata (17)

Informoval o tom denník Financial Times na svojich internetových stránkach. Tesco sa v Británii potýka s odlivom zákazníkov. Firmu, ktorá pôsobí aj na Slovensku, navyše zasiahol účtovný škandál týkajúci sa nadhodnotenia ziskov.

Nový generálny riaditeľ podniku Dave Lewis by mal podľa denníka budúci týždeň predstaviť svoje plány na zlepšenie hospodárskej situácie. Lewis v júli nahradil na čele podniku Philipa Clarka. Firma čoskoro potom priznala, že nadhodnotila zisk za prvý polrok o zhruba 260 miliónov libier.

Podľa zdrojov oboznámených so situáciou sa očakáva, že Lewis vo štvrtok predstaví úspory v objeme stoviek miliónov libier. Lewis je známy ako „Drastický Dave“, a to pre znižovanie nákladov v britsko-holandskom výrobcovia spotrebného tovaru Unilever, kde predtým pôsobil, píšu Financial Times.

Lewis už v októbri upozornil, že spoločnosť Tesco, ktorá je najväčším zamestnávateľom v britskom súkromnom sektore, má priestor na „zoštíhlenie“. Tesco podľa svojich internetových stránok zamestnáva po celom svete vyše pol milióna ľudí, z toho viac ako 310 000 v Británii.

Zníženie nákladov by podľa Financial Times firme uľahčilo zavedenie nových zliav v období, keď na britskom trhu čelia odlivu zákazníkov, ktorí dávajú prednosť diskontnom predajcom.

Tesco je najväčšou maloobchodnou spoločnosťou v Británii a tretím najväčším maloobchodným predajcom na svete.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Tesco