Euro mizne z devízových rezerv centrálnych bánk

Podiel eura na devízových rezervách svetových centrálnych bánk klesol v treťom štvrťroku minulého roka pod 23 percent a zostúpil na svoju najnižšiu úroveň za 12 rokov.

03.01.2015 10:37
debata (109)

Celkové globálne devízové rezervy za štvrťrok mierne klesli z predošlého rekordu a vykázali prvý pokles od finančnej krízy konca roka 2008. Oznámil to Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej štvrťročnej správe.

Podiel eura sa znížil o zhruba o 100 miliárd dolárov na 1,4 bilióna dolárov, čo predstavovalo 22,6 percenta z celkového objemu, minimum od tretieho štvrťroku roku 2002, oproti úrovni 24,1 percenta v druhom štvrťroku. Podiel eura v rezervách bol na svojom vrchole v minulom desaťročí, kedy stúpol až na 28 percent. Od roku 2009 ale pre obavy z európskej dlhovej krízy výrazne klesal, väčšinou v prospech amerického dolára.

Prepad eura v rezervách odráža pokles jeho hodnoty voči doláru v treťom štvrťroku o osem percent. Správcovia rezerv prestali kupovať eura a niektorí ho predávali. Reagovali tak na to, že Európska centrálna banka (ECB) zdražela ich držanie znížením jednej z úrokových sadzieb do záporného pásma, povedal agentúre Reuters analytik Sebastien Galmi z newyorskej pobočky Société Générale.

Globálne rezervy sa znížili na 11,8 bilióna USD z rekordných 12 biliónov dolárov v druhom štvrťroku. Sú tu započítané aj takzvané nealokované rezervy, o ktorých MMF s istotou nevie, ktorá centrálna banka ich má v rukách, napospol sa však prisudzujú Číne. Objem tejto kategórie rezerv MMF vyčíslil na zhruba päť biliónov dolárov.

Podiel dolára na svetových rezervách vzrástol na 62,3 percenta z 60,7 percenta v predošlom kvartáli a bol najvyšší od konca roka 2011. Podiel japonského jenu zostal bez väčšej zmeny na približne štyroch percentách.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #euro